Életmód

Húsz hazai szervezet közös nyilatkozatban üdvözli a szívhangrendeletet, Böjte Csaba, Csókay András és Székely János is az aláírók között van

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 22. 17:48

Számos szervezet lelkesedik azért a döntésért, amit a nőjogi szervezetek nem mellesleg kínzásnak neveznek. 

A magzati életek védelméért és a krízisben lévő várandós nők támogatásáért tevékenykedő 20 hazai civil szervezet közös nyilatkozatban állt ki a szívhangrendelet mellett

– írja egy, az MTI-hez eljuttatott közlemény, amelyet többek között a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának vezetősége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Bioetikai Társaság és a Tégy az abortusz ellen írt alá. 

Közölték: „a magyarországi életvédő közösség” egybehangzóan üdvözli és támogatja az új rendeletet. Szerintük nemzetközi tapasztalatok sora igazolja, hogy a modern diagnosztikai eszközökkel könnyedén elvégezhető vizsgálat sok magzat életét mentheti meg. Álláspontjuk szerint a gyermek szívdobbanásának hangja, a baba és az anya között így létrejött „találkozás” sok esetben fordította vissza az abortuszra készülő, magát kényszerhelyzetben érző édesanyát, akit gyermeke szívverése döbbentett rá arra, hogy „érző, fejlődő életet hord a szíve alatt”.

Az aláírók szerint az új rendelet lehetőséget ad a krízishelyzetben lévő nőnek, hogy ne bánja meg – később visszafordíthatatlan, életbevágó – döntését. Hangsúlyozták, hogy „mindketten számítanak, az anya és a gyermek élete ugyanolyan értékes emberi élet”.

Hozzátették, hogy „nem elhanyagolható az sem, hogy nagyon sok család örökbefogadó szülőként vállalná olyan gyermekek felnevelését, akikről a szülei lemondanak vagy már magzati korban abortusszal vetnének véget az életének”.

A közös nyilatkozat aláírói között szerepel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Csókay András idegsebész, továbbá több intézmény, egyesület, szervezet, többi között a Szent István Intézet, az Emberi Méltóság Központ, a Fiatalok az Élet Szolgálatban, a Várva várt Alapítvány, az Alfa Szövetség, és a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom alapítói, tisztségviselői.

Ezzel szemben számos nőjogi szervezet tiltakozik a rendelet ellen, mert úgy vélik, a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait:

  • 2012-ben betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés – gondoljunk csak a két évvel ezelőtt, részben magyar kezdeményezésre felállított abortuszellenes koalícióra vagy a köztársasági elnök abortuszellenes kommunikációjára.

Szerintük bár a kormány magát „életvédőnek” hazudja, ezekkel a lépésekkel valójában egyetlen életet sem védenek meg: a lopakodó szigor valódi célja a nők megalázása és a nők élete felett gyakorolt kontroll.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene azt üzente: „egy gyerek a születése után még igen sokáig védelemre és gondoskodásra szorul, nemcsak az anyja hasában.” Hozzátették: „Tegyük fel, hogy nő meggondolja magát a mondjuk ki, hogy érzelmi zsarolás hatására. Készen van már a koncepció arra, hogy hogyan segítik abban, hogy a körülményei, ami miatt úgy döntött, hogy nem tudja vállalni a terhességet, megváltozzanak?”

A szervezetek szerint ha a kormány célja tényleg az abortuszok számának csökkentése lenne, akkor

  • méltó és biztonságos életkörülményeket biztosítanának a gyereket vállaló nőknek,
  • mindenki számára hozzáférhetővé tennék a fogamzásgátlást,
  • és a szexuális felvilágosítással foglalkozó civilek ellehetetlenítése helyett minden fiatal számára biztosítanák a korszerű szexuális nevelést.

A szervezetek ezért szeptember 28-ra tüntetést szerveznek

Egy az RTL Híradónak nyilatkozó nőgyógyász azt mondta:

Nem találkozott még olyan nővel, aki szerette volna meghallgatni a nem kívánt magzata szívhangját.


De munkatársunk saját traumája is rávilágít, hogy a magyar egészségügyben sokszor nem kapja meg egy kismama és magzata azt a tiszteletet, amit az abortusz ürügyén emlegetnek – a magzati élet védelmének fontosságát minden elé helyezve. Itt írtunk róla.

Nyitókép: Laura Rosina / Getty Images

#Életmód#szívhangtörvény#szívhangrendelet#abortusz#terhesség

Címlapról ajánljuk