Életmód

Egy kutatás szerint a férfiak agya összemegy a gyerekvállalástól

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 16:08

De csak az első gyerek születésénél.

A nők testében rendkívüli folyamatok mennek végbe a terhesség alatt, ezzel magyarázható, hogy az újdonsült anyukák feledékenyebbek, gyakran eltévednek, vagy szétszórtan viselkednek. Egy új tanulmány azt állítja, hogy a férfiak agya is megváltozik az első gyermekük születésekor – írja a Daily Mail.

Egy madridi kutatóközpont legfrissebb felmérése alapján, a férfiak agyának kérgi térfogata 1-2 százalékkal csökken az első gyerek érkezésekor.

A kutatásban 40 spanyol és amerikai újdonsült apuka vett részt. A spanyol apukák agyát MRI-vel vizsgálták meg a partnerük terhessége előtt, és néhány hónappal a születés után, az amerikai apukák agyát pedig a partnereik terhességének utolsó szakaszában, aztán 7-8 hónappal a születés után vizsgálták meg. Az eszköz segítségével az agyuk térfogatát és szerkezeti felépítését figyelték meg. 

Az eredmények alapján, a nőkkel ellentétben a férfiaknál nem változott meg a limbikus szubkortikális hálózat. A férfiaknál a kortikális szürkeállomány változott meg, valamint az agyuk vizuális rendszerének térfogata is csökkent.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a vizuális rendszernek különleges szerepe van abban, hogy az apukák felismerjék a saját gyerekeiket, és megfelelő módon reagáljanak rájuk. Ez egy elmélet, amit a jövőbeni kutatások fognak alátámasztani 

– mondták a szakértők.

Nyitókép: Justin Paget / Getty Images

#Életmód#kutatás#terhesség#gyerekvállalás#apukák#agy

Címlapról ajánljuk