Életmód

Habszifontól tépnek be a fiatalok, kitört a tejszínhabpánik New York államban

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 16:49

A habpatronban található dinitrogén-oxiddal való visszaélések miatt egy tavalyi törvény előírja, hogy csak felnőtt amerikaiak vásárolhatnak ilyen eszközt a boltokban, személyi igazolvány felmutatásával. A rendelet azonban némi zavart keltett a napokban, ugyanis néhányan félreértették, és tejszínhabspray-t sem adtak ki a fiatalkorúaknak.

A New York állambeli fiatalok mostantól csak személyi igazolvány felmutatásával élvezhetik a tejszínhab ízét, ugyanis egy tavalyi törvény így próbálja megakadályozni, hogy beszívják a benne található dinitrogén-oxidot – futott körbe az elmúlt napokban a külföldi sajtóban. A gázt kéjgázként, nevetőgázként is ismerik (az egészségügyi ellátásban pedig rendszeresen alkalmazzák is). Az amerikai Drug Enforcement Administration (Kábítószer-ellenes Hivatal) tájékoztatása szerint körülbelül minden ötödik fiatal használ ilyen vagy ehhez hasonló inhalánst, mire eléri a nyolcadik osztályt.

Az ügy most azért lángolt fel, mert egy Albany megyei vegyesbolt kitett egy táblát a hűtőszekrényeire, amelyen az áll, hogy augusztus 12-étől elkérik a személyi igazolványt a tejszínhabvásárlóktól. „21 évesnek kell lenned” – áll a kartonon, amely bejárta a közösségi oldalakat. A Stewart’s vegyesbolt azonban szemmel láthatóan rosszul értelmezte a tavaly óta hatályos törvényt, annyira, hogy a sajtóvisszhang miatt New York állam szenátorának közleményt kellett kiadnia a tejszínhab-üggyel kapcsolatban.


„Félreértelmezték a törvényjavaslat nyelvezetét és szándékát” – írta sajtóközleményében Joseph Addabbo szenátor. „A törvényjavaslatom célja nem az, hogy megakadályozza a 21 év alattiakat abban, hogy tejszínhabspray-t vásároljanak. A törvény a tejszínhab készítéséhez szükséges, acélból készült kis patront célozza meg, amely dinitrogén-oxid gázt tartalmaz” – tette hozzá.

Addabbo 2021. októberi nyilatkozatában az állt, hogy számtalan panaszt kapott az utcán heverő, üres kis patronok miatt, ezért vált szükségessé a rendelet . „A közösségeinkben felhalmozott használt patronok nemcsak szemet szúrnak, hanem a dinitrogén-oxiddal való visszaélés jelentős problémájára is utalnak. A dinitrogén-oxid legális szer, amelyet jogszerűen használnak rendeltetésszerűen, de ha nem megfelelően alkalmazzák, halálos lehet. Sajnos a fiatalok megvásárolják és belélegzik ezt a gázt, hogy »betépjenek«, mert tévesen azt hiszik, hogy ez »biztonságos« anyag. Ez a jogszabály meggátolja, hogy a fiatalok könnyen hozzáférjenek ehhez a veszélyes anyaghoz” – nyilatkozta akkor.

New Yorkban mostantól tényleg nem vehetnek tejszínhabot a 21 év alattiak?
 Malcolm P. Chapman / Getty Images

A DEA tájékoztatója szerint az inhalánsokkal való visszaélés „károsíthatja az agy azon részeit, amelyek a gondolkodást, a mozgást, a látást és a hallást irányítják, ráadásul belélegezve pszichoaktív vagy tudatmódosító hatásokat váltanak ki”.

Ahogy az AP cikke rávilágít, a közösségi média felhasználói, a hírügynökségek és az élelmiszer- és kisboltok üzemeltetői az elmúlt napokban félreértelmezték a törvényt, ezek szerint a „tejszínhabtöltő” megfogalmazás nem bizonyult elég egyértelműnek.

A törvény azonban nem vonatkozik a készen kapható tejszínhabokra, erősítette meg az AP-nek Addabbo szenátor, és tisztázta, hogy a törvényjavaslatának megfogalmazása szűken csak a patronok eladására vonatkozik. Ennek megfelelően a szövegezést is módosítják, vagy legalábbis kiegészítik: a tejszínhabtöltő kifejezést úgy határozzák meg, mint „dinitrogén-oxiddal töltött acélhengert vagy patront, amelyet általában tejszínhab-adagolókban használnak”.

A szifonozás, patronozás (angolul whippet) az egyik legnépszerűbb inhalációs drog a tizenévesek és fiatalok körében az Egyesült Államokban, ahol becslések szerint legalább 12 millió felhasználó próbálta már ki egyszer. De a szifonozás világszerte divatos, a patronok ugyanis kicsik és könnyen elrejthetők – áll a Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) felépüléssel foglalkozó honlapján

Rövid távú hatásai közé tartozik a rövid, de intenzív eufória, az ellazultság érzése, a lebegés és az enyhe hallucinációk. 

Ezek a mellékhatások azonban általában rövid ideig tartanak, és gyakran arra késztetik a használókat, hogy ismételjék meg a használatot.

New Yorkban mostantól tényleg nem vehetnek tejszínhabot a 21 év alattiak?
PYMCA/Universal Images Group via Getty Images

A rövid távú hatások közé tartozik még a koordinációvesztés, a homályos látás, a csökkent ítélőképesség, a szédülés, a nevetés, a zavarodottság, a zsibbadás, a szédülés és az izzadás. A hosszú távú hatások azonban potenciálisan sokkal károsabbak, és akár életveszélyesek is lehetnek. Az oxigénhiány okozta káros hatások mellett a szifonozás idegkárosodást is okozhat, ráadásul kifejezetten kockázatos lehet, amennyiben más drogokkal vagy alkohollal kombinálják – teszi hozzá a honlap.

A visszaélés hosszú távú hatásai közé tartoznak: a vérnyomáscsökkenés, a májkárosodás, a vesekárosodás, a hipoxia, a szívműködési zavarok, a memóriaproblémák, az ájulás, a gyengült immunrendszer, a paranoia, a csontvelő-károsodás, az agykárosodás, az idegkárosodás és a végtaggörcsök.

Bár sokan, akik inhalánsokat használnak, nem hiszik, hogy azok függőséget okoznak, az erről szóló kutatások azt sugallják, hogy ez a gondolatmenet téves lehet. Az inhaláns szerek ugyanis ugyanúgy kölcsönhatásba lépnek az agy öröm- és jutalmazási rendszerével, mint más anyagok, például az opiátok.

Ez azt jelenti, hogy idővel az agy toleranciát alakíthat ki az inhalánsokkal szemben, így többre lesz szükség ugyanahhoz a mámorhoz. A honlap megjegyzi, hogy a gázzal való visszaélés nemcsak az egészségre ártalmas, de a függőség és a hosszú távú hatások az emberek életére nézve is pusztító lehet.

A SAMHSA arra is figyelmeztet, hogy mivel az inhalánsok, így a dinitrogén-oxid okozta kábulat rövid ideig tart, nem mindig könnyű észrevenni a droggal való visszaélés jeleit. Mint a többi kábítószernél, itt is vannak azonban a visszaélésnek bizonyos jelei, amelyekre érdemes odafigyelni, különösen akkor, ha egy felnőtt aggódik a potenciálisan szifonozó tinédzserért. Ilyen lehet a magyarázat nélküli torokfájás, a száj körüli sebek, az étvágytalanság, a hangulatváltozások, az alvászavarok, az orrfolyás, a vörös, homályos szemek, ha egy fiatal részegnek tűnik, a titkolózás vagy eltávolodás, valamint a visszaélés kellékei, az üres patronok vagy éppenséggel lufik.

Nyitókép: Il'â Parubenko / EyeEm / Getty Images

#Életmód#tejszínhab#patron#szifon#szipuzás#dinitrogén-oxid#new york#drog#visszaélés#törvény#egyesült államok

Címlapról ajánljuk