Életmód

A 10 legfontosabb dolog, ami egy takarékos konyhához kell – Mautner Zsófia tippjei szűkös időkre

Balázs BarbaraBalázs Barbara

2022. augusztus 24. 11:33

Miért éri meg jobban piacra járni, mint valaha? Mit nyerhetünk az okos tervezéssel és egy jól felszerelt kamrával? Hogyan hasznosítsuk az alapanyagok hulladéknak hitt részeit? Íme a népszerű gasztroblogger tippjei azoknak, akik nehéz időkben is tápláló és finom ételeket szeretnének az asztalra tenni.

Nemrég jelent meg interjúnk Mautner Zsófia gasztrobloggerrel, akivel egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan hat az élelmiszerek elképesztő drágulása a háztartásokra és az egyébként is viszontagságos időket élő vendéglátós vállalkozásokra.

A népszerű szakácskönyvszerzőt és főzőbloggert, a Chili és Vanília gazdáját arról is kérdeztük, mik a legfontosabb tanácsai azoknak a háztartást vezető nőknek és férfiaknak, akik most otthon próbálnak kevesebből finomat kihozni. 

Mautner Zsófia így írta le a takarékos konyha szerinte legfontosabb 10 tényezőjét az rtl.hu olvasóinak:

A piac

A piac nagyszerűen vezeti az embert, hiszen ott mindig abból van sok, és az olcsó, ami épp szezonális. Figyeljünk és próbáljunk ezekből az alapanyagokból finomságokat kihozni. Paradicsom, uborka, padlizsán, cukkini – ezzel van most tele a piac, ezek pedig olyan sokoldalú alapanyagok, hogy a következő két hónapot csak belőlük végig lehet főzni úgy, hogy az ember nem ismétli önmagát.

A kamra

Egy okosan felépített, állandó alapanyagbázis szárazáruval, gabonával, hüvelyesekkel és olajos halakkal olyan alap, amire bátran lehet építkezni a hétköznapokban, és a frissen beszerezhető termékekkel teljes értékűvé és változatossá lehet tenni. Erre alapozva egy hétre vagy hónapra előre lehet tervezni a főzést, sok időt és energiát megspórolva ezzel.

A menüterv

Érdemes hetente leülni és végignézni, hogy mi van most a kamránkban, és átgondolni, annak alapján mit tudnunk főzni. A családtagokat bevonva, kedvenc és biztosan elfogyó ételeket összegyűjtve megtervezni, miket fogunk készíteni a következő időszakban, és ehhez mit szükséges még beszerezni. A tervezés abban is segít, hogy az ember ne vásároljon pusztán impulzusok alapján. Nekem sokszor nehéz megállnom, hogy ne pakoljak be minden zöldséget a kosaramba, ezért az a megállapodásom magammal, hogy szombaton csak annyiféle zöldséget vehetek, ahányszor a következő héten alkalmam lesz főzni.

A hüvelyesek

Régóta mondják, hogy a húsfogyasztást nem árt kicsit visszafogni, és ha már ezzel próbálkozunk, érdemes tudatosan csinálni, ügyelni a növényi fehérjék bevitelére. Viszonylag olcsók, és csodákat lehet belőlük főzni, a babnak például akkora kultusza van itthon, hogy végtelen mennyiségű recepttel dolgozhatunk, ráadásul minőségben is nagyon rendben van a hazai.

A halkonzervek

Érdemes betárazni makrélát, szardíniát vagy más olajos halat a kamrába, mert sokoldalúan felhasználhatók, sokáig elállnak, és egészségesek is. Ráadásul az ár-érték-arányuk is nagyon jó!

Az egzotikus szószok

Ha izgalmasan ízesítünk, még a legegyszerűbb ételek is többnek tűnnek, mint amik. Ma már tényleg néhány száz forintért beszerezhetünk szójaszószt, csiliszószt, és készíthetünk házilag is olyasmit, amivel nemzetközi irányba lehet elvinni bármilyen alapanyagot. További előnyük, hogy sokáig elállnak, így bármikor előkaphatók, ha egy riszt vagy tésztaételt kell izgalmasabbá tenni.

A nagyobb adagok

Szeretek nagyobb adagokban főzni, főleg fagyasztásálló ételt, mert nagy segítség tud lenni, amikor egy jól sikerült ragut csak ki kell kapni a mélyhűtőből, és egy-egy friss hozzávalóval aztán sokféle módon ki lehet bontakoztatni. Ha nagy adagban főzünk, a saját energiánkkal is spórolunk, mert egy nekiállásra több étkezést oldunk meg.

A maradék újrafelhasználása

Utálok ételt kidobni, ezért még a falatnyi maradékokat is eldobozolom a hűtőmben. Amikor hétköznap egy gyors ebédre vágyom, egy rizs vagy egy tészta mellé halmozom ezeket, ahogy a koreai konyhában láttam. Így semmi nem megy kárba, és nagyon színesek lesznek a tányérok is.

A zöldek felhasználása

Az a tapasztalatom, hogy amit zöldhulladéknak tekintünk, valójában sokszor finom, izgalmasan elkészíthető alapanyagok. Érdemes utána nézni, mi mindenre lehet használni a karalábé, a brokkoli vagy épp a karfiol korábban kidobott leveleit. Súgok: lehet belőlük fonnyasztott ázsiai zöldség, pesto, savanyúság, de még chips is.

A cserebere

Rokonok, barátok, szomszédok – most van itt az ideje kicsit tudatosabban is összefogni, megnézni, mit mire tudunk becserélni, vagy milyen más módon tudunk magunknak vagy másoknak segíteni. Ezzel nemcsak a költségeket csökkentjük, de az emberi kapcsolatokat is ápoljuk. Erre most az eddiginél is nagyobb szükségük lehet.

Nyitókép: Mautner Zsófia a Mautner kontra Széll főzőpárbajon a budapesti VAM Design Centerben 2014. októberben – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Életmód#mautner zsófia#élelmiszer#főzés#konyha#infláció#drágulás#élelmiszerárak#ételek#takarékosság#ma

Címlapról ajánljuk