Gazdaság

Szégyenlistán a magyar élelmiszerek áremelkedése, a kenyér ára 40,9 százalékkal nőtt egy év alatt

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 6:35

Egész Európa egyik legdurvábban dráguló élelmiszereit eszik a magyarok.

Magyarországon az Eurostat adatai szerint júniusban 24,2 százalékkal drágult az összefoglaló kategória 2021 azonos időszakához képest, ennél jelentősebb áremelkedést pedig csak Litvániában és Bulgáriában tapasztaltak – írta meg az Mfor.hu az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai alapján.

A régióban a legközelebb a hazai árszínvonal alakulásához Csehország volt 19,1 százalékos drágulással, míg az árak a régió országai közül aránylag Lengyelországban emelkedtek a legkevésbé, 13,4 százalékkal.

A korábbiakhoz hasonlóan júniusba is kiugró volt a kenyér drágulása Magyarországon. A múlt hónapban már újabb lélektani határt ért el az áremelkedés:

40,9 százalékkal drágább a kenyér most itthon, mint egy évvel korábban.

A lap szerint ezzel Magyarország második a szégyenlistán a közel 50 százalékos bolgár áremelkedés után – a harmadik legdurvább kenyérdrágulást a litvánok szenvedték el, 28,8 százalékkal. A régión belül a cseh árindex áll a legközelebb a hazaihoz, 28,7 százalékkal, míg a legkevésbé Romániában emelkedik a kenyér ára a régióban, 23,6 százalékkal.

A lap olyan termékkört talált, ahol júniusban az egész Európai Unióban Magyarországon emelkedtek a legjobban az árak. Az első a szárnyasfélék csoportja, ez különösen érdekes annak fényében, hogy Magyarországon a csirke far-hát, a csirkemell, és egyes csirkeaprólékok árát 2022 február elsejétől az árstop keretében rögzítették. Itthon júniusban 37,1 százalékkal drágult ezen termékek ára az előző év azonos időszakához képest, megelőzve ezzel Bulgáriát és Lengyelországot. A régiós országok közül e tekintetben is Romániában a legjobb a helyzet, hiszen ott 15,4 százalékos volt a drágulás.

A második a margarin és növényi zsírok néven futó termékcsoport, ide tartozik a jelenleg szintén árstop alá eső finomított napraforgó-étolaj is. Júniusban 58,2 százalékkal hagytunk ott többet a boltokban ezekért a termékekért, mint egy évvel korábban, ez a brutális drágulás pedig az egész EU-ban kiugró. A dobogó második helyét Lengyelország szerezte meg, 52,1 százalékkal, míg a harmadik legmagasabb drágulást Szlovákiában mérték: 47,5 százalékot. A régióban a termékcsoport a legkevésbé Romániában drágult, 20,5 százalékkal.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

 

#Gazdaság#infláció#élelmiszer#élelmiszerár#eurostat

Címlapról ajánljuk