Életmód

Nyolcvanszor több D-vitamint vett be egy brit férfi, az orvosai attól féltek, hogy rákos

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. július 6. 15:03

Kezelőorvosai szerint az eset kiváló példája annak, hogy miért lehetnek veszélyesek a táplálékkiegészítők.

A brit orvosok a túlzott D-vitaminbevitel veszélyeire figyelmeztettek, miután egy férfi annyira megbetegedett, hogy az orvosok attól tartottak, hogy rákos. A középkorú beteg három hónap alatt 12 kilót vesztett az állandó hányás, hasmenés és gyomorfájdalom miatt. Tünetei egy hónappal azután kezdődtek, hogy húsz, vény nélkül kapható étrendkiegészítőkből álló „vitaminkoktélt” fogyasztott, ami az ajánlott D-vitamin bevitel 80-szorosának felel meg.

A férfit kórházba szállították és egy sor vizsgálatot végeztek rajta, hogy kizárják a rákos daganatot. A vérvizsgálatok kimutatták, hogy rákos daganat nem alakult ki nála, de szervezetében a D-vitamin szintje hétszer magasabb volt a normálnál, és akut vesekárosodást is szenvedett. A több mint egy hét kórházban töltött idő alatt gyógyszereket és intravénás folyadékot adtak neki, hogy kiöblítsék a táplálékkiegészítőket a szervezetéből.

Az kezelőorvosai szerint ez az eset csak még jobban rávilágít „a nagyrészt biztonságosnak tartott étrend-kiegészítők lehetséges toxicitására”.

Egyébként a D-vitamin – amit sokszor a napfény vitaminjaként emlegetnek – segít szabályozni a kalcium mennyiségét a szervezetben és hozzájárul az egészséges csontozathoz, fogakhoz és izomzathoz is. A szakértők szerint mindenkinek érdemes megfontolni a D-vitamin napi pótlását az őszi és téli időszakban. De óvatosan kell bánni vele, mert ahogy azt a fenti példa is mutatja, a túlzott D-vitaminbevitel megemeli a vér kalciumszintjét, ezzel nehezítve a vese működését. Felnőtteknek és egy évnél idősebb gyermekeknek napi 600 NE D-vitamin a javasolt mennyiség.

Nyitókép: Gettyimages/ FreshSplash

#Életmód#d-vitamin#túladagolás#brit#férfi#rák#megbetegedés#veszélyek

Címlapról ajánljuk