Életmód

Brit szakemberek azt kérik a majomhimlős betegektől, hogy három hétig maradjanak távol házikedvenceiktől

rtl.hurtl.hu

2022. május 27. 20:18

A rágcsálók esetében bizonyított a kockázat.

A brit közegészségügyi szervezetek arra kérik a majomhimlővel diagnosztizált embereket, hogy három hétig kerüljék a háziállataikkal való érintkezést, mert az állatok is elkaphatják a vírust és továbbadhatják más embereknek.

A Guardian emlékeztet: a majomhimlőt vírusfertőzés okozza, ami éppúgy előfordulhat állatoknál – köztük rágcsálóknál és majmoknál –, mint az embereknél. Tipikusan Közép- és Nyugat-Afrikában fordul elő, de az elmúlt hetekben a világ más részein is felbukkant.

A szakértők azt javasolják, hogy azokból a háztartásokból, ahol majomhimlővel fertőzött ember él, 21 napra vigyék el a háziállatként tartott rágcsálókat és teszteljék a fertőzés kizárása érdekében. Más háziállatokat, így a kutyákat vagy macskákat a háztartáson belül kell elkülöníteni, és rendszeres állatorvosi ellenőrzést javasolnak.

Azt is kérik a szakemberek a majomhimlős betegektől, hogy ha lehetséges, akkor az etetést és gondoskodást bízzák másra, de ha ez nem lehetséges, akkor minimalizálják az állattal való érintkezést, előtte és utána pedig mossanak kezet.

A brit szervezetek ugyanakkor hangsúlyozzák: kicsi az esélye annak, hogy valaki átadja a fertőzést a háziállatának és csak néhány faj, többnyire rágcsálók esetében igazolt a kockázat. A Guardian azt írja, hogy Angliában már 101 majomhimlős esetet regisztráltak, Skóciában hármat, Walesben és Észak-Írországban pedig egyet-egyet.

Nyitókép: 2003-ban egy wisconsini család prérikutyától kapta el a fertőzést. Az egyik állatuk elpusztult, de úgy döntöttek, hogy a másikat megtartják, mert azt gondolták, immunissá váltak az újabb fertőzés ellen. Fotó: Mike Roemer/Getty Images

#Életmód#majomhimlő#egyesült királyság#háziállat

Címlapról ajánljuk