Életmód

Házaspárokat vittek be a rendőrök Türkmenisztánban, mert megfogták az utcán egymás kezét

rtl.hurtl.hu

2022. május 21. 10:05

Azután engedték el őket, hogy meghallgattak egy előadást, ahol kioktatták őket az „erkölcsről”.

Több tucat párt vittek el bilincsben a rendőrök a türkmenisztáni Mari városában, mert a „társadalmi normákat” megszegve nyilvánosan megfogták egymás kezét – írja a Szabad Európa.

Egy helyi férfi azt mondta, a feleségével sétált, amikor megállt előttük egy rendőrautó. Bevitték és külön szobában hallgatták ki őket, fel kellett hívniuk a rokonaikat, hogy vigyék be a házassági bizonyítványukat, ezzel igazolva, hogy törvényesen házasok. Még ezután is arra kötelezték őket, hogy hallgassanak meg egy előadást a hagyományos türkmén értékekről.

A Szabad Európa másokkal is beszélt, akiket a rendőrségi előadás meghallgatására kényszerítettek. Egyikük elmondta, hogy az előadók – egy rendőr és egy ismeretlen női tisztviselő – azzal vádolták a hallgatóságban lévő nőket, hogy szégyentelenül ki vannak sminkelve és megsértették az „illemet” azzal, hogy férfiak kezét fogták. Kioktatták őket arról is, hogy a múltban a türkmén nők eltakarták az arcukat, és apósukkal és sógorukkal sem beszélhettek közvetlenül, a gyerekeik közvetítésével kellett kommunikálniuk.

Az őrizetbe vett párokat azután engedték szabadon, hogy aláírattak velük egy nyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy többé nem demonstrálják nyilvánosan az egymás iránti szeretetüket.

Hivatalosan egyébként nem tilos kézen fogva járni a túlnyomórészt muszlim Türkmenisztánban, ahol a tekintélyelvű kormány korlátozza az emberek szabadságjogait. Korábban is előfordult, hogy a rendőrség igazoltatta a padokon szorosan egymás mellett ülő fiatal párokat, a nők elnyomása pedig fokozódott azóta, hogy Serdar Berdimuhamedov lett az elnök, aki apját, Gurbanguly Berdimuhamedovot követi. A türkmén hatóságok azt is fontolgatják, hogy megtiltsák a nők külföldre utazását.

Nyitókép: Edouard Lallemand / 500px / Getty Images

#Életmód#türkmenisztán#elnyomás#női egyenjogúság#kézfogás

Címlapról ajánljuk