Életmód

Hogyan éli túl hét férfi élelem és felszerelés nélkül a vadonban?

Daróczi DóraDaróczi Dóra

2022. április 21. 16:58

Német férfiak gyakorolják a túlélést a svéd vadonban, és erről Youtube-sorozatot készítenek. Élelmet gyűjtenek, alvóhelyet építenek, küzdenek a hideg ellen. A sorozat 16 epizódját már több mint 60 millióan megnézték. Már magyar csatorna is foglalkozik az úgynevezett bushcrafttal, vagyis a természetben való túléléssel.

Fritz Meinecke, a közel 2 millió feliratkozóval rendelkező német youtuber már sok dologgal próbálkozott a csatornáján: 70 kilométert gyalogolt a sivatagban , igluban töltött egy éjszakát , vagy 3 napig a -4 fokos vadonban boldogult katonai felszereléssel.

Öt hónappal ezelőtt aztán 7 vs. Wild, azaz heten a vadon ellen nevű doku-reality sorozatot indított – írja a Spiegel.

A sorozat első része:


Ebben hét férfit egy hétre elszigetelnek a svéd vadonban (Németországban ugyanis nem lehet bárhol szabadon táborozni, az erdőben még fát gyűjteni is tilos), ahol a ruhájukon kívül mindössze hét választott tárgy lehet náluk. Ételt is a vadonban kell gyűjteniük, így bogyókon és gombákon élnek. Nincs velük stáb, magukat videózzák a szereplők, a külvilággal sem tarthatják a kapcsolatot, hogy teljes legyen az izoláció. Mindeközben meg kell küzdeniük a hideggel, tüzet gyújtani, és alvóhelyet készíteni. Volt, akinek ez nem is sikerült, az egyik versenyzőnek például olyan fejsérülést szenvedett, hogy a mentőknek kellett véget vetniük a túlélőpróbának.

Fritz Meinecke szerint ugyanakkor itt nem valódi túlélésről van szó, mivel aki valóban a túlélésért küzd, az nem videózgatja magát közben. „Amit csinálunk, az túlélési tréning, kísérletezés. Önként megyünk bele ezekbe a helyzetekbe.”

Meineckének nem az a célja, hogy felkészítse nézőit a civilizáció megszűnésére, de szórakoztatónak és motiválónak tartja a küzdelmüket. 

Számomra ez a lemondásról, a minimalizmusról, az improvizációról és a természet szeretetéről. Fantasztikus képekről, fantasztikus tájakról, király zenéről, és persze az érzelmekről 

– mondja a sorozat elindítója.

A látványvilág valóban pazar, festői drónfelvételek és a játék követhetőségét segítő grafikák is fokozzák az élményt. A versenyzők minden nap új feladatot kaptak, például fáklyát vagy tutajt kell készíteniük. A játékban Fritz Meinecke gyűjtötte össze a legtöbb pontot, így 10 ezer eurót nyert a sorozat szponzorától, amit egy német környezetvédelmi programnak ajánlott fel.

A közelmúltban egyre több olyan emberről lehetett olvasni, aki saját építésű bunkerekben halmoznak fel a túléléshez szükséges készleteket és fegyvereket, mert úgy hiszik, a jelenlegi társadalmi rend össze fog omlani. Meinecke nem tartozik közéjük, de úgy véli, nem árt felkészülni a kivételes helyzetekre, ahogy a háború utáni generációk is készleteket halmoztak fel az alagsorban.

Nem csak a sorozatban bemutatott német férfiak küzdenek a vadonnal, a közösségi médiában a téma egyre nagyobb figyelmet kap, nők is vannak, akik az úgynevezett bushcraftot, tehát a természetben való boldogulást, túlélést mutatják be. Ilyen a 21 éves Loreena Knop, aki vadász és tájépítész hallgató is egyben. 

Magyar youtuber is akad a témában, a 18 ezer feliratkozóval rendelkező Az erdő legyen veled csatornán például még fűrészt készíteni is meg lehet tanulni.

 

#Életmód#túlélés#vadon#youtube#természet

Címlapról ajánljuk