Életmód

Felmérés igazolja a lengyel-magyar barátságot

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 14:07

Csak az olaszokat és az amerikaiakat szeretik jobban Lengyelországban.

A legkedveltebb nemzetek közt van a magyar Lengyelországban – állítja az a felmérés, amit a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató juttatott el az MTI-nek.

18 nemzettel, illetve etnikai csoporttal szemben vizsgálták a lengyelek hozzáállását január elején, egy 1135 fős mintán. A magyarokat a megkérdezettek 57 százaléka találta rokonszenvesnek, nálunk jobban csak az olaszokat és az amerikaiakat kedvelik (58-58 százalék). Mindössze 9 százaléknyian találnak bennünket ellenszenvesnek, ennél kevesebben csak az olaszokat és a szlovákokat utasítják el.

A nők és férfiak körében megegyező a magyarok kedveltsége, korcsoportok szerinti bontásban pedig a 18-24 éves fiatalok közt a legmagasabb (68 százalék). A félmilliónál népesebb városok lakóinak 69 százaléka, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 67 százaléka nyilatkozott kedvezően a magyar nemzetről.

Bár a korábbi években a cseheket kedvelték legjobban a lengyelek, idén az ötödik helyre estek vissza, amit egy tavaly kirobbant vita magyarázhat. Tavaly a lengyel kormány ugyanis 2044-ig meghosszabbította a cseh határ közelében lévő Turów felszíni lignitbánya működési engedélyét, a csehek viszont attól tartottak, hogy a kitermelés folytatása elapasztja a régió víztartalékait, növeli a zajterhelést és légszennyezést. A két ország csak idén februárban egyezett meg, a lengyelek kártérítést fizetnek Csehországnak.

Nyitókép: Lengyel és magyar zászló a Sándor-palotán 2021. március 22-én, a magyar-lengyel barátság napján – Fotó: MTI / Bruzák Noémi

#Életmód#lengyelország#rokonszenv#magyarok

Címlapról ajánljuk