Életmód

Az arcmaszktól szebbek lesznek az emberek

rtl.hurtl.hu

2022. január 15. 11:30

A nők is, és a férfiak is. De nem mindegy, hogy milyen maszk takarja az arcot. 

Meglepő eredményre jutottak a brit Cardiff Egyetem kutatói, akik azt vizsgálták, mennyire találják vonzónak az arcmaszkokat viselő férfiakat a nők. A 2021 februárjában elvégzett kutatás – aminek eredményeit idén januárban hozták nyilvánosságra egy orvosi szaklapban – szerint ugyanis a nők jóképűbbnek ítélték a maszkot hordó férfiakat, mint azokat, akiknek az egész arcát látni lehetett.

A Guardiannak az egyetem pszichológiai tanszékének arcszakértő kutatója, Michael Lewis elmondta, hogy a járvány előtt végzett kutatások még azt az eredményt hozták, hogy az orvosi emaszk csökkentette a vonzerőt. Feltehetően azért, mert a maszkot a betegséggel azonosították az emberek. A járvány azonban ezt megváltoztatta.

A kutatásban részt vett nőknek egy egytől tízig terjedő skálán kellett értékelni orvosi maszkot, textilmaszkot, maszkot nem viselő és olyan férfiakat, akiknek arcát egy sima fekete könyv takarta el félig. Ezek közül a maszkos férfiak kapták a legmagasabb pontszámot, és a nők a sima, egyszerű, eldobható orvosi maszkokat viselő férfiakat értékelték a legmagasabbra.

Lewis szerint a maszkok azért tehették vonzóbbá az embereket, mert a szemekre hívják fel a figyelmet, valamint azért, mert a hiányzó részek kipótlása a fantáziára van bízva.

A kutató a Guardiannek elmondta, hogy készítettek egy másik felmérést is, ahol férfiak értékeltek nőket, és az is hasonló eredményt hozott. 

Nyitókép: Védőmaszkokat kap egy sorban álló nő New Yorkban, 2020 májusában. Fotó: REUTERS/Brendan McDermid

 

#Életmód#maszk#szépség#vonzalom#arc#kutatás

Címlapról ajánljuk