Életmód

Fajt Alex a transzneműségről: Rengetegen összekeverik a szexualitást a nemi identitással

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 9:58

Az Éjjel-Nappal Budapestben Emmaként megismert Alex több tízezer TikTok-követője előtt küzd a transzneműség tabusítása ellen.

Az Éjjel-Nappal Budapestben Fajt Alex még leszbikus lányként szerepelt, a TikTokon több tízezer követője előtt már heteroszexuális férfiként próbálja elérni, hogy a transzneműséget ne tabusítsák.

Alex pénteken a Reggeliben elárulta, már gyermekként érezte, hogy rossz testbe született. Fiúként gondolt magára, a barátait arra kérte, hogy hívják Ricsinek. Miután elérte a pubertáskort, letagadhatatlan volt, hogy lányként született, megpróbált lányként létezni, de nem tudott ezzel azonosulni.

Mint mondta, Nyugaton a transzneműség elfogadottabb, jobban segítik a transzneműek integrálódását és könnyebben be tudnak illeszkedni a társadalomba, mint Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy a saját korosztályában jobban elfogadják-e, azt felelte, hogy ez megoszlik: sok fiatal is radikális nézeteket vall, viszont vannak anyukák, nagymamák, akik támogatólag írnak neki. A YouTube-on és az Instagramon kap bántó hozzászólásokat, a TikTokon viszont rendkívül elfogadó közönséggel találkozik.

Alex szerint rengetegen összekeverik a szexualitást a nemi identitással. Minden videójában igyekszik hangsúlyozni, hogy azzal, hogy nemet változtat, a lányokat nem leszbikusként, hanem heteroszexuális férfiként szereti. Igyekszik érzékenyíteni, ha belebotlik emberekbe, akik nem jártasak ebben a témában, segít nekik választ találni a kérdéseikre, akár úgy is, hogy sokadszor mondja el ugyanazt.

Elmondta azt is, hogy színésznek készült: Amerikában már elfogadottabb, hogy valaki transzneműként játsszon filmekben, és jó lenne, ha Magyarországon sem törné ketté a karrierjét az, hogy nemet vált.

A teljes beszélgetés:

Címlapról ajánljuk