CinemaKlub

„DiCaprio. A név úgy égette Christiant, mint egy forró vas” – 10 meglepő tény az Oscar-díjas Christian Bale-ről

rtl.hurtl.hu

2022. július 15. 6:56

Egy színészlegenda, aki óriási bunkónak tartja magát, aki Winona Rydernek köszönheti élete szerelmét és aki azonnal elszalad, ha interjút kell adnia. Christian Bale DiCapriót tartja legnagyobb riválisának, aki annak ellenére is elhappolt előle mindent, hogy Bale bármilyen szélsésőségre hajlandó egy szerep kedvéért. Ismerd meg velünk még jobban a Batman-trilógia főszereplőjét.

1. Christian Bale és Leonardo DiCaprio nagy riválisok

Mára már mindkét hollywoodi sztár befutott színész, de pályájuk elején sokáig a legnagyobb riválisok voltak, hiszen szó szerint versengtek egymás ellen több film főszerepéért is. Ilyen volt az Ez a fiúk sorsa vagy a Gilbert Grape, ezeknek a főszerepeit DiCaprio halászta el Bale elől. Így volt ez az 1997-es Titanic-kal is: Christian Bale 23 évesen Jack Dawson szerepére pályázott, amit majdnem meg is kapott. Azonban a rendező, James Cameron nem szeretett volna beválogatni még egy brit színészt Kate Winslet mellé. Így Leonardo DiCaprio kapta meg a szerepet, amivel azonnal berobbant az amerikai filmipar legnagyobbjai közé.

Christian Bale már Leonardo DiCaprio említésétől is kiakad– Íme 10 érdekesség az Oscar-díjas színészről
Fotók: Ron Davis / Contributor,  Neil Munns - PA Images / Contributor / Getty Images

DiCaprio. A név úgy égette Christiant, mint egy forró vas.

– írta Harrison Cheung volt újságíró a Christian Bale: The Inside Story Of The Darkest Batman című könyvében.

Ezek után Bale majdnem elveszítette az Amerikai pszichó főszerepét is riválisa miatt. DiCaprio végül lemondott a szerepről, a filmkészítő Mary Harron úgy tudja, hogy Leonardóra rossz fényt vetett volna, ha elvállalja a sorozatgyilkos karakter eljátszását.

2. Drew Barrymore dobta az első randi után

A sztárok tinédzser korukban ismerkedtek össze, az első – és egyben utolsó – randijuk egy moziban volt, ami után Barrymore felszívódott.

Elmentünk megnézni valami borzasztó horrorfilmet, és ezzel véget is ért. Soha többé nem hívott.

Miután Bale elmesélte a történetet, többen is kérdezősködni kezdtek a színésznőnél, aki így emlékezett vissza a fiatalkori románcukra:

Nem tudom, miért nem hívtam fel, pedig nagyon kedves volt.

Barrymore azt is hozzátette:

Sok mindennel küzdöttem akkoriban, a fiúk másodlagosak voltak.

Christian Bale már Leonardo DiCaprio említésétől is kiakad– Íme 10 érdekesség az Oscar-díjas színészről
Fotók:  Pierre Perrin / Contributor, Mirrorpix / Contributor / Getty Images

3. Christian Bale gyűlöl interjút adni

Nem véletlen, hogy karrierje alatt, alig néhány talkshow-ban jelent meg. Azt mondják, nem szeret sokat kirándulni, és nincs sok közeli barátja a szakmában, inkább otthon pihen a gyerekeivel. A színész mindig is törekedett rá, hogy minél jobban megóvja a magánéletét. Úgy gondolja, hogy az ő élete, az ő dolga, a filmsztárokról írt cikkek pedig csak ártanak a színészetnek és a történetmesélésnek. Bale ezzel kapcsolatban sosem titkolta véleményét:

Szeretnék csak színészkedni, és legszívesebben sosem adnék interjút, de nincs annyi merszem, hogy kiálljak a stúdióba, és azt mondjam: Soha többé nem adok interjút senkinek.

4. 54 kilogramm volt A gépész című film forgatásán

A sztori szerint a főszereplő, Trevor az álmatlansága miatt sok súlyt veszít. Azonban amíg a rendező, Brad Anderson ezt a látványt túlméretezett ruhákkal és sminkkel akarta hitelessé tenni, Christian Bale teljes elkötelezettsége a szerep iránt azt eredményezte, hogy hónapokig fogyókúrázott. Az étrendje állítólag napi egy almából, egy konzervhalból, vízből és kávéból állt, egy furcsa whisky mellett. Ráadásul sokat dohányzott, aminek következtében Bale 28 kilót fogyott, így 54 kilós volt a film forgatása közben. Bale később kijelentette, hogy ez az intenzív fogyás jó hatással volt a lelkiállapotára, de szakértők szerint ez az étrend kevesebb, mint 200 kalória volt egy nap, ami rendkívül egészségtelen.  

5. Elaludt a Batman: Kezdődik! forgatásán

Az egyik jelenet szerint Bruce-t álmából keltik fel, ezért Bale a forgatókönyv szerint lefeküdt az ágyra és elindult a forgatás, amiről ő azonban teljesen lemaradt:

Az első jelenetet Michael Caine-nel és Morgan Freemannel forgattuk. Nekem épp fel kellett volna ébrednem a jelenetben, ehelyett tényleg elaludtam. Azt sem hallottam, mikor mondták, hogy „Felvétel!” Arra ébredtem, hogy Michael az oldalamat bökdösi és nevet: Nézd, ez elaludt.

6. Utált gyereksztár lenni

Christian 13 éves volt, amikor Steven Spielberg háborús filmjében, a Nap birodalmában szerepelt. Az azonnali hírnevét „visszataszítónak” találta, mert hiába lett népszerű a lányok körében, az iskolában folyamatosan zaklatták őt a fiúk. Így magyarázta:  

Megcsináltuk az Empire nemzetközi sajtókörútját, de nagyon utáltam. Borzalmas volt. Szinte sírtam az interjúk alatt, a sajtótájékoztatókról pedig elfutottam. Úgy tettem, mintha a fürdőszobába mennék. Ez befolyásolta később a hírnévvel kapcsolatos elképzeléseimet.

Christian Bale már Leonardo DiCaprio említésétől is kiakad– Íme 10 érdekesség az Oscar-díjas színészről
Fotó: Murray Close / Contributor / Getty Images

7. Bale Winona Ryderen keresztül ismerte meg feleségét

A színészek az 1994-es Kisasszonyok című kosztümös film forgatásán ismerkedtek meg, mikor Ryder felkérte Bale-t, hogy játsszon vele a filmben. Sibi Blazic, a színész felesége ekkor még Ryder személyi asszisztense volt, akivel egy BBQ partin közelebbről is megismerték egymást. Később a pár egy Elvis Presley imitátor előtt mondta ki a boldogító igent Las Vegasban.

Christian Bale már Leonardo DiCaprio említésétől is kiakad– Íme 10 érdekesség az Oscar-díjas színészről
Fotó:  Paul Warner / Contributor / Getty Images

8. Szereti azokat a filmeket, ahol bemocskolhatja magát

Bale egymás után két olyan filmszerepet is elvállalt, amiben a készítők figyelmeztették őt, hogy nagyon „piszkos munka” lesz. Bale nem is gondolkodott, elfogadja-e:  

Szeretem azokat a szerepeket, ahol összekoszolhatom magam és a sárban mászkálhatok. A Hajnali mentőakció is ilyen volt és a Börtönvonat Yumába is, ahol minden arról szólt, hogy nap mint nap ugyanazt a ruhát viseljem, izzadjak, piszkos és leégett legyek. Szerintem ennek így kellett lennie: a westernek nem lehetnek szépek és tiszták.

9. Nagyon bunkónak tartja magát

Mostanra már bizonyára mindenki hallott Bale forgatási dührohamáról a Terminátor: Megváltás forgatásán, amikor a színész önmagából kifordulva nekiesett a stáb egyik tagjának. Az incidensről hangfelvétel is készült. Mindemellett családi problémáiról is gyakran olvashattunk a sajtóban, hiszen édesanyjával több mint 10 évre megszakították a kapcsolatukat. Állítólag a vita a pénz miatt robbant ki. A rajongók azonban még mindig imádják a színészt, aki egyszer ezt nyilatkozta:

Ha mindenki tudná, milyen bunkó vagyok a való életben, a legkevésbé sem imádnának.

10. Sosem szerepelne romantikus vígjátékban

Bale az akciófilmektől a thrillereken át a pszichológiai drámákig mindenben feltűnt már, de nem valószínű, hogy valaha is romantikus vígjátékban láthatjuk. A színész megrémült, amikor a témát felvetették neki egy 2018-as interjúban.  

Egyszer felkértek egy romantikus vígjátékra, azt hittem, csak viccelnek. Nem tudom, miért ajánlana nekem bárki is romantikus vígjátékot. Szerintem az Amerikai pszichó jó komédia, én viccesnek gondolom.

Nyitókép:  Axelle/Bauer-Griffin / Contributor / Getty Images

#CinemaKlub#christian bale#leonardo dicaprio#10 érdekesség#színész#hollywood#Filmek

Címlapról ajánljuk