CinemaKlub

„Ha jól csináljuk, szülőnek lenni igazi hőstett…” – A hihetetlen család 2 kritika

rtl.hurtl.hu

2018. július 4. 14:34

14 év után végre visszatért minden idők legjobb szuperhős családja – bocsi, Fantasztikus Négyes –, hogy újra megtanítsanak minket arra, mit is jelent hősnek lenni.

A két Oscar-díjas A hihetetlen család folytatása pillanatra pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az 2004-ben elszakadt, kedvenc animált hőseink tehát megmentették a világot a gonosz Szilánktól/Syndrome-tól, hogy aztán újabb fenyegetésekkel nézzenek szembe. A szuperhősködés azonban még továbbra is illegális, így a Parr-család immár fedél és munka nélkül kényszerül szembenézni a jövővel.

Itt jön be a képbe a milliárdos cégtulaj és szuperhős-mecénás Winston, valamint nővére, a feltaláló Evelyn. A testvérpár nem titkolt célja, hogy a világ egyik legfurfangosabb eszközével újra népszerűvé tegyék a hősöket, ez az eszköz pedig nem más, mint a média. Nem, nem olvastátok félre, Winston célja, hogy a szuperhősök nézőpontját is megmutassa az átlagemberek számára (a ruhájukra szerelt apró kamerák által), ezzel javítva kicsit a szebb napokat is látott szuperek marketingjén.

 

 

Már maga a felütés is elég komoly témákat boncolgat, hát még a film további részei. A hihetetlen család 2 ugyanis nem gyerekmese lett, legalábbis nem a legkisebbeket akarja szórakoztatni. Sokkal inkább szól a már picivel idősebb korosztályoknak, és nem mellesleg azoknak, akik 14 évvel ezelőtt szerelembe estek ennek a nem mindennapi családnak a kalandjaival. A film ráadásul nyelvezetében is érettebb, így nem árt, ha a gyerkőcökkel elbeszélgetünk a film előtt arról, hogy mi a szösz az a média, a legalitás, illetve a politika.

Mert hát média és a marketing hatalma, a törvény igazságossága, illetve a mindennapi életben felmerülő hőscselekedetek mind felmerülő témái A hihetetlen család 2-nek, ráadásul ezeket mind kellő komolysággal és árnyalással kezeli a film. A film optimizmusa és őszintesége abszolút ragályos, a történet minden kiszámíthatósága ellenére is izgalmas, az élőszereplős blockbustereket is megszégyenítő látvány fenomenális, a szereplők pedig most még közelebb kerültek a szívünkhöz, mint az első rész bemutatóját követően.

 

 

„Az emberek ma már nem értik, ha valaki csak azért tesz meg valamit, mert az úgy helyes…” – hangzik el a film egy pontján, és ebben az egyetlen mondatban szinte minden benne van, amiért szeretjük a szuperhőstörténeteket. Amellett, hogy szórakoztatnak, igyekeznek morális útmutatást adni, és bíztatni minket arra, hogy akkor is cselekedjünk helyesen, ha a világ ezt nem feltétlenül hálálja meg éppen. És valljuk be, erre az emlékeztetőre azért szükségünk volt így 2018-ban, amikor tucatszámra kapjuk a maszkos igazságosztókról szóló – és lassan egyre kiüresedő – látványorgiákat.

Összességében, A hihetetlen család 2 még a várakozásainkat is felülmúlta, azonban az tényleg fontos, hogy az a „6 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolás nem véletlenül van ott a film elején. Nagyobb gyerekekkel azonban kötelező szórakozás, ami után ráadásul remek lehetőség adódik egy tartalmas szülő-gyerek beszélgetésre arról, hogy miről is szólt ez a mese.

P.S.: Fontos továbbá, hogy a film elején figyelmeztetnek minket arra, hogy a mesében az epilepsziásokra és fényérzékenyekre veszélyes villódzó fényeffektek láthatóak. Ezt a figyelmeztetést sajnos csak a film elején kapjuk meg, pedig igazán illett volna már a mozipénztáraknál figyelmeztetni a nézőket.

P.S.2.: A hihetetlen család 2 előtt a legtöbb moziban levetítésre kerül a Pixar Bao című rövidfilmje, ami a maga egyszerűségében is egy remek, megható családi történet. Az érzékenyebbek készüljenek zsepivel!

9/10

 

Képek: Fórum Hungary

#CinemaKlub#hihetetlen család 2.#pixar#disney

Címlapról ajánljuk