CinemaKlub

A pop hercege nem csak a zenéhez értett!

Juhász LucaJuhász Luca

2016. április 22. 11:43

Újabb legendától kényszerültünk elbúcsúzni, ezúttal az 57 éves popsztár Prince hagyott itt bennünket, mi pedig sorra vesszük, milyen filmeket, főcímdalokat vagy akár jeleneteket köszönhetünk neki!

A zenész több téren is megcsillogtatta tehetségét az évek során, tényleg csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni a zenetörténet szempontjából, de most bebizonyítjuk, hogy a filmtörténethez is jócskán hozzátett!

Filmzene:

Mivel Prince elsősorban zenész volt, kezdjük olyan filmes munkáival, melyek életre szóló zenei élményt szolgáltattak számunkra:

Amellett, hogy slágereit rengeteg filmben hallottuk már felcsendülni - gondoljunk csak a Táncoló talpak Golden Globe-díjas The Song of The Heart című dalára - több filmben is részt vett zeneszerzőként, ilyen volt például a Nevetés és keverés Amsterdamban vagy a nagysikerű Bíboreső, melynek azonos című dala, a Purple Rain senkinek sem lehet ismeretlen, és amivel elnyerte a legjobb eredeti dalokból álló filmzene Oscar-díját is!

Mindezek után, írt zenét musicalekhez is, hogy csak egyet említsünk, ilyen volt Sign ’o’ The Times, míg végül elkészült a Bíboreső folytatása, az Irka-firka híd, melynek zenéjét szintén a sztár jegyzi.

Rendezői székben:

Azonban Prince csillaga valóban nemcsak zenei tehetsége miatt ragyoghat tovább a világtörténelem során:

A Bíboreső című filmben rendezőként is kiélhette magát, hiszen az önéletrajzi ihletésű alkotás Kölyökről, az arrogáns és fiatal feltörekvő énekesről szól, akinek minden vágya, hogy meghódítsa a nagyszínpadot. Hihetetlen gyorsasággal halad az álmai és a sztárság felé vezető úton, azonban sikereit beárnyékolják magánéleti problémái, valamint múltja. Kölyköt, természetesen a szerelem sem kerülheti el, keményen küzd azért, hogy elnyerje szerelme, Apollonia szívét!

Az alkotás sikere után kétség sem férhetett hozzá, hogy elkészül a folytatás is, az Irka-firka híd, melynek ezúttal forgatókönyvét is Prince jegyezte.

A Kölyök és Morris Day egy éjszakai klub miatt kerülnek összetűzésbe, ugyanis a klubot mindketten megörökölték, de a működtetéséről eltérő elképzeléseik vannak. Morris népszerű szórakozóhelyet akar csinálni a klubból, a Kölyök viszont az igényesebb zenék felé vinné az irányt. Végül fogadást kötnek, az kapja meg a helyet, aki jobb dalt ír. Kölyök a Graffiti Bridge alatt találkozik Aurával a csodás költővel, akibe beleszeret.

Sajnos szerelmét elveszíti, de cserébe kettejük kapcsolatából egy gyönyörű dal születik!

 


A telihold alatt című zenés drámát Prince a Kölyökről szóló két alkotás között rendezte, miután a Bíboreső fogadtatása arra bátorította, hogy új szerepben is kipróbálja magát.

A filmben egy amerikai zenész unatkozó jómódú nőknek csapja a szelet a francia Riviérán. Újabb hódítása Mary, a fiatal örökösnő, akit nem mellesleg Kristin Scott Thomas alakít, valóban meghódítja hősünk szívét, azonban nem számolnak a lány dühöngő apjával!

A fantasztikus zene, a csodás kosztümök és a romantika ellenében, ezzel a filmmel Prince sajnos három Arany Málna-díjjal lett gazdagabb.

Ez azonban nem szegte kedvét, hogy a filmeken kívül musicalt is rendezzen a már említett Sign ’o’ The Times-ot, ami a musicalek és a dokumentumfilmek határvonalán mozog!

Színésznek sem utolsó:

A felsorolt alkotások nemcsak zenéjük és rendezőjük miatt váltak maradandóvá, de szereplőik miatt is, ugyanis nem egy filmben maga Prince tört színészi babérokra, nem is akármilyen sikerrel!

Első színészi munkája a Bíboreső című filmben volt, melyben az azóta már legendássá vált Kölyök volt a szerepe, aki nem csak a film szerint vált sztárrá, de Prince-t is a csillagok közé repítette! Ezt követte A teli hold alatt, amiben a zsivány amerikai zenész, Christopher Tracy szerepében ismerhettük meg, majd az Irka-firka hídban ismét Kölyök megformálására adta a fejét, hogy újabb szerelmi történetért és még több szívbe markoló slágerért rajonghassunk!

 

Önmaga:

Ahogy mostanában egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, sok közszereplő tűnik fel különböző filmekben vagy sorozatokban, esetleg egy-egy dokumentumfilmben megszólalóként, önmagát alakítva. Nincs ez másként a rock sztárral, Prince-szel sem, aki feltűnt már az Új Csaj című sorozatban.

De láthattuk a Girl 6 – A hatodik hang című filmben és több archív felvételen is, például a sokat említett Sign ’o’The Times, a Doctor Prince & Mister Jackson, valamint a Ki valójában Wolfgang? alkotásokban.

Mindezek után nem csodálkozunk, hogy az egész világ megrökönyödött a popcsillag idő előtti távozásán, hiszen egy újabb polihisztort veszítettünk el, akinek hiányát semmi sem pótolhatja!

Képek: Tumblr

#CinemaKlub#prince#Filmek#tehetség#érdekességek#oscar-díj

Címlapról ajánljuk