CinemaKlub

Emma Stone nagy szemekkel tör a világuralomra

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2015. február 1. 15:12

Nemcsak Andrew Garfieldot, de lassan az egész világot, a kritikusokat és a nagy díjátadók zsűrijét is magába bolondítja. Hóbortosnak közel sem nevezhető, mégis a humor fontos része az életének. Énekel, drámázik, titkon Pinterest-függő és még színházban is ezer százalékon teljesít.

Kép: InterCom

„Mindig is úgy gondoltam, hogy fontosabb viccesnek vagy őszintének lenni, minthogy egy bizonyos módon nézzünk ki.”


Van valami megmagyarázhatatlan Emma Stone jelenségében. Egy olyan feltörekvő színész generáció tagja, amely dúskál az egyre nagyobbá, híresebbé és elismertebbé váló tehetségekben, ő mégis kitartóan képviseli a saját értékeit. Mindez valószínűleg a gyerekkori alapozásnak köszönhető, hiszen szülei – főleg édesapja – miatt már kiskorában élt-halt a komédiákért.

Így nem is olyan meglepő, hogy a humor és a sketch comedy az ő igazi táptalaja. Gyerekkorában, az Amerikában híres Saturday Night Live show epizódjait elemezte, és szüleitől megörökölte a show nagy öregeinek imádatát is (egyik nagy kedvence például Steve Martin). Így nem is volt más választása: teljesen beszippantotta a vígjátékok, és az improvizatív előadások világa.

Ezek után jött a méltán híres elhatározás: ő bizony színésznő lesz. Miután kifejezetten pánikolós lány volt – sőt, bevallása szerint a mai napig az –, szavak helyett inkább a technika adta meggyőző erőt hívta segítségül és 14 évesen egy könnyed Power Point prezentációt – címe: Project Hollywood, Madonna méltán híres Hollywood című számára… mi kérünk elnézést – tolt le a szüleinek, képekkel, érvekkel megspékelve az előadását.

Kép: InterCom


Ezt egy másik lobbi is megelőzte, hiszen 12 évesen azért prezentált, hogy otthon tanulhasson, ő ugyanis már 7 éves kora óta keményen küzdött érte, hogy tényleg színésznő lehessen.

„Volt, hogy csak annyit akartam, hogy egyedül ülhessek a szobámban és aggódhassak valamin. Ehelyett a színészkedés egy olyan pozícióba dobott, ahol kénytelen voltam megbirkózni a problémáimmal.”

A technikai alapozás a későbbiekben is megmaradt, sőt tova fejlődött, hiszen a színészi karrierje berobbanása előtt Stone weblapokat tervezett. Csak úgy brahiból, ingyen, hogy kitanulja a HTML-világ minden egyes csínját-bínját. Hogy mi van? Igen, ő még erre is képes. Jó, szerinte béna volt, de attól még neki kezdett, szóval jár a pacsi.

Kép: InterCom


Ezek után pedig lassan, de biztosan beindulhatott a hollywoodi élet is. Kezdetben a tévében próbált betörni, és később már jöhettek az igazi feladatok: Super Bad, A házinyuszi, Zombieland. Végül a Könnyű nőcske főszerepe hozta meg az első igazi szakmai visszajelzést: Golden Globe-ra jelölték érte. Ja, de kit is jelöltek rá? Emma Stone-t? Az meg ki?

A kérdés jogos, ugyanis eredetileg Emily Jean Stone néven futott, azonban a névváltoztatásnak is megvan a maga kótyagos oka: annyira imádta a Spice Girls-t (!!!), hogy már az iskolában kikövetelte, hogy mindenki Emmának szólítsa – Baby Spice, alias Emma Bunton nyomán. Gondolhatnánk, hogy ez a hódolat azóta elhalt… hát közel sem ez a helyzet.

Tavaly A csodálatos Pókember második részének promóciója közben ugyanis valahogy szárnyra kapott a hír erről az imádatáról, aminek az lett a vége, hogy a turné 90%-ában csakis a lánybandáról mesélt, énekelt, rappelt mindenkinek… vagy éppen majdnem-sírt a meglepetésektől.

Kép: InterCom


És ha már Pókember!

Nem véletlen, hogy a legújabb pók-rebootban – azon túl, hogy már eleve a hangulata jobban visszaidézi a képregények világát –, Gwen és Peter kapcsolata az egyik legizgalmasabb részlet. És miért nem meglepő? A kémia olyannyira kezdett el dolgozni Andrew Garfield és Stone között még 2011-ben – az első rész castingjánál –, hogy a páros az életben is összejött (azóta sajnos szakítottak). Persze a magánéletüket igyekeztek hétpecsétes titokként őrizni, de azért egy-két elkapott fotón és közös vörös szőnyeges eseményen már nem egyszer vált tagadhatatlanná a vonzalmuk.

És hogy milyen volt az első találkozás?

„Ő volt az utolsó a meghallgatáson, és addigra már annyira untam az egészet. Aztán egyszercsak bejött, és olyan volt, mintha elmerültem volna a vízben, és többé nem akartam megkapaszkodni semmiben. A felvétel végig izgalmas és vakmerő volt. Próbáltam lépést tartani vele, nem hagyhattam, hogy lelépjen.” – mesélte Garfield.

Kép: InterCom


Nemcsak a magánélete száguld a tökéletesség fogalma felé, de úgy tűnik, hogy karrierje is most kapott igazán szárba. A filmvilág égisze alatt olyan díjnyertes alkotásokban szerepelt eddig, mint a Segítség vagy a jelenleg is taroló – és kilenc Oscar-díjra jelölt – Birdman (kritikánk). És ezt még lehet fokozni, hiszen az ex-drogfüggő celebgyerek megformálásért Golden Globe-ra jelölték (ezt nem vitte el), és a legjobb mellékszereplőnő kategóriájában az Oscaron is az esélyesek között harcolt.

Ráadásul még Woody Allen múzsái közé is bekerült, hiszen a Káprázatos holdvilág után egy újabb projekten is együtt dolgoztak, melyben Stone mellett Joaquin Phoenix játssza a főszerepet.

Persze, ő még itt sem tud megállni, hiszen idén a kamerák világát egy kicsit félre téve a színházi életben is kipróbálta magát: jelenleg is játszik a Broadway-n, ő váltotta ugyanis Michelle Williamst a Cabaret egyik főszerepében.

És ha mindez nem lenne elég, számos interjúban bizonyította már, hogy ugyanolyan elborult dolgai vannak, mint mindenki másnak: a Pinteresten épít magának elképzelt életet, minden vágya, hogy profi cukrász legyen és ráadásként még a majdnem karaoke-ban is zseniális.

De minek is írjunk róla többet, hogyha már rég megszületett az a videó, amit senkinek sem szabad kihagynia, ha éppen Stone-felfedezőútra készül.


Forrás: Indiewire, Huffington Post, New York Times, Interview Magazine

#CinemaKlub#Portré#emma stone#birdman#oscar

Címlapról ajánljuk