Cápák között

Mix Your Nature (Raiffeisen)

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 16:28

A Raiffeisen-különdíj jelöltje a Cápák között 7. évadának 13. adásából Máthé Csilla.

Miért döntött úgy, hogy vállalkozni kezd? Nem félt a bizonytalanságtól?

Az első kisfiam születése után megváltoztak a prioritások, és megváltozott a motivációm is. Olyan értéket akartam teremteni, ami maradandó. Emellett mindig is motivált az, hogy új dolgokat tanuljak, és nagyon élveztem, hogy megtanulhatom a kozmetikum készítést, és a vállalkozás építést. Minden nap új és új kihívások találnak rám, amikből folyamatosan tanulok és ezáltal fejlődök. Tervező típus vagyok, több forgatókönyvvel, úgy gondolom, egy kalkulált kockázatot vállaltam. A cél pedig megéri ezt a kockázat vállalást: hozzájárulni ahhoz, hogy egy fenntarthatóbb szépségipart alakítsunk ki a bolygónk, és a következő generációk védelme érdekében.

Mi volt a legnagyobb sikerélménye idáig?

Három dologra vagyok nagyon büszke: az egyik a rengeteg pozitív vásárlói visszajelzés, miszerint már nagyon sok terméket kipróbáltak, de csak a mi termékeink segítettek a probléma megoldásában. A másik, hogy rövid történetünk alatt immáron 10 neves díjat is kaptunk. Végül pedig arra, hogy mindezt két kisgyermek mellett sikerül megvalósítanom.

Mi volt a legnagyobb kudarcélménye idáig?

Nincs egy nagy meghatározó kudarcélmény. Ahhoz viszont vállalkozóként hozzá kell szokni, különösen akkor, ha a semmiből teremtünk meg valamit, aminek minden kis részletét ki kell dolgozni és életre kell hívni, hogy bármilyen részletes terveink vannak, mindig akad valami, ami nem a terv szerint alakul, és meg kell oldani, a vállalkozói lét egy folyamatos tervezés – újratervezés. Ez okozhat stresszt, de ennek köszönhetően rengeteget fejlődünk is.

Ha újrakezdhetné, lenne olyan döntése, amit megváltoztatna? Ha igen, melyek azok?

Nincs. Minden döntést az akkori legjobb tudásom és rendelkezésre álló információk alapján hoztam meg.

El tudja különíteni a munkát a magánélettől?

Most, hogy a gyerekek egyre nagyobbak, ez egyre jobban sikerül. Ebből a szempontból a vállalkozás adta rugalmasság egy lehetőség és egy kihívás is egyben: jobban összefolyik a munka és a magánélet, de így jobban meg tudom oldani a gyerekek adta váratlan helyzeteket is. Ráadásul, ha valami ennyire saját „kreálmány”, az ember agya ezen jár éjjel-nappal, azt nem nagyon lehet kikapcsolni, de ezt azt is jelenti, hogy folyamatosan motivál, hogy hogyan legyünk egyre jobbak.

Inkább támogatták az ismerősei, vagy többen voltak, akik kétségeket fogalmaztak meg?

Mindenki nagyon támogató volt, és az első pillanattól kezdve hittek bennem és abban, amit létre akartam hozni.

Sikerült elkülöníteni a vállalkozás és a saját pénzügyeit?

Igen és nem. Nem, mert nyilván saját forrásból hoztam létre és finanszíroztam eddig mindent, ami hatással van a magán pénzügyeinkre. Viszont alapvetően igen, mert a nulladik pertől kezdve bejegyeztettem a céget és minden papír, számla, dokumentáció a helyén van.

Ha ez nem sikerülne (sikerült volna), van következő terve?

Nincs, innen fogok nyugdíjba vonulni. Ebben a hitben viszont nagy segítségemre van az a biztonságérzet, hogy az eddigi tapasztalataimnak köszönhetően tudom, hogy nemzetközi szinten versenyképes tudásom és tapasztalatom van, amivel bármikor el tudok helyezkedni, ha a szükség úgy hozza.

#Cápák között#rtl#mix your nature#máthé csilla#Raiffeisen Bank#különdíj

Címlapról ajánljuk