Cápák között

Collarful (Raiffeisen)

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 9:05

A Raiffeisen-különdíj jelöltje a Cápák között 7. évadának 8. adásából Bernát-Sterl Alexandra.

Miért döntött úgy, hogy vállalkozni kezd? Nem félt a bizonytalanságtól?

Már elég régóta motoszkált a fejemben az, hogy szeretnék egy saját vállalkozást, szeretnék a magam ura lenni, és azt csinálni, amit igazán szeretek, de valahogy sosem jött meg az az ihlet, amiért igazán megérte volna belevágni. Az, hogy elkezdjek varrni, egy nagyon hirtelen ötlet volt, alapvetően egy covid hobbinak mondanám. A kutyák iránti szeretet miatt a varrógépem érkezésekor már elég szilárd elhatározásom volt arról, hogy kutyás kiegészítőket szeretnék készíteni. Amikor pedig láttam, mekkora kereslet van erre, úgy éreztem, végre megtaláltam azt, amire nagyon régóta vágytam, és két-három hónapon belül meg is történt az első eladásom. Az első időszakban éjjel-nappal varrtam, ez a rajongás pedig még most sem múlt el. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a varrás a mai napig kikapcsol.  A vállalkozás indulásakor még megvolt a stabil, teljes munkaidős pozícióm, így óriási kockázatot úgymond nem vállaltam az elején.

Mi volt a legnagyobb sikerélménye idáig?

Szerencsére több élményt is felsorolhatnék, de a legbüszkébb arra vagyok, hogy bemutatkozhattunk a Cápáknak, és átadhattuk nekik, illetve a közönségnek azt, amiért három éve kőkeményen dolgozunk. Kiemelném azt is, hogy a webshopunk, amit egyedül építettem fel egy webshopmotor segítségével, díjazott lett 2023-ban egy versenyen. De talán még aktuálisabb sikerélmény az, hogy idén januárban elköltöztünk az első önálló irodánkba.

Mi volt a legnagyobb kudarcélménye idáig?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert igazán kudarcban egyelőre nem volt részem. A legnagyobb nehézségnek azt látom, ha esetleg problémák adódnak a beszállítással, anyagbeszerzéssel, mert ezek mind külső tényezők, és vannak bizonyos esetek, amikor egy-egy hiányra nem tudunk időben felkészülni. Emellett pedig teljesen padlóra tudok kerülni, ha akár a fenti okok miatt, akár egy betegség miatt nem tudok időben elkészíteni egy rendelést. Nagyon nem szeretek csalódást okozni a vásárlóimnak.

Ha újrakezdhetné, lenne olyan döntése, amit megváltoztatna?

Úgy gondolom, olyan döntésem nincs, amit megváltoztatnék. Az elmúlt három év során rengeteg olyan döntést kellett meghoznom, ami változást hozott akár az én életemben, akár a vállalkozás életében. Ha visszamehetnék az időben, kicsit jobban bátorítanám magam ezeknek a döntéseknek a meghozatalában, hiszen tényleg igaz, hogy akkor tudunk a legjobban előre haladni, ha kiszakadunk a komfortzónánkból.

El tudja különíteni a munkát a magánélettől?

A kezdetekben ezzel kapcsolatban voltak nehézségek. Nem egyszer fordult elő, hogy családi, vagy baráti összejövetel volt nálunk, én pedig kimentem köszönni, majd bementem a szobámba varrni, mert haladni kellett a rendelésekkel. Korábban a vállalkozásban eltöltött idő teljesen kiegyensúlyozatlan volt. Dolgoztam kora reggel, késő este, hétvégén, amikor épp időt tudtam rá szakítani. Ebben órási változást a munkahelyemen való felmondás, valamint az új irodába költözés jelentett. Biztosan lesznek húzósabb időszakok, de jelenleg igyekszem „normál munkarendben” elvégezni a vállalkozással kapcsolatos feladatokat, hogy az estéket, hétvégéket a családommal, kutyáimmal, és a barátaimmal tudjam tölteni.

Inkább támogatták az ismerősei, vagy többen voltak, akik kétségeket fogalmaztak meg?

A környezetem abszolút támogató volt. Az elején talán egy kedves kis hobbit láttak az egészben, azonban ahogy telt az idő, és egyre nőtt a rendelések száma, valamint fejlődött a vállalkozás, mindenki biztos lehetett benne, hogy nekem most ez az utam, ezt szeretném és ezt fogom csinálni. A családomtól kezdve, a korábbi munkahelyemig, mindenki teljes mértékben megértő és támogató volt, és segítettek minden döntésemben.

Sikerült elkülöníteni a vállalkozás és a saját pénzügyeit?

Úgy gondolom, ezen a téren van még mit tanulnom, de a műsorra való felkészülés óta igyekszem minél tudatosabban kezelni, és elkülöníteni a vállalkozás pénzügyeit.

Van következő terve?

Bár korábban HR-esként dolgoztam, elég régóta motoszkált a fejemben egy vállalkozás ötlete, és ez azóta sem állt le, folyamatosan gondolkodom új dolgokban. Egyelőre azonban nem tervezek semmi újba belevágni, hiszen minden időm a vállalkozásra megy el. Mindenképpen olyan dologba szeretnék egyszer belekezdeni, amivel száz százalékban tudok azonosulni, hiszen csak így lehet hiteles egy üzlet.

 

#Cápák között#rtl#collarful#kutya#kiegészítő#üzlet#vállalkozás#Raiffeisen#bernát-sterl alexandra

Címlapról ajánljuk