Cápák között

Csipcsiripp Plüssmanufaktúra (Raiffeisen)

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 10:45

A Raiffeisen-különdíj jelöltje a Cápák között 7. évadának 4. adásából Nyikonyuk Balázs.

Miért döntöttél úgy, hogy vállalkozni kezdesz? Nem féltél a bizonytalanságtól?

Az elmúlt években nagyon elterjedtek lettek külföldön és Magyarországon is a kisvállalkozások. Számomra is nagyon inspirálók azok, akik valami kézműves terméket árusítanak. 

Viszonylag hosszú időn keresztül csak álmodoztam, hogy majd, ha felnővök, én is valami hasonló hobbit/munkát szeretnék. Viszont amint elkezdtem horgolni, eszembe jutott, hogy ez lehet a tökéletes alkalom arra, hogy belevágjak egy szerelemprojektbe. Így hát a szüleim segítségével elkezdtem árulni a termékeimet, amiket készítettem.

Nem féltem attól, hogy mi lesz, ha nem tetszik ez az egész kisvállalkozósdi. Tipikusan olyan ember vagyok, hogyha valami tetszik, akkor nagyon szívesen és nagy erőbedobással tudom csinálni, viszont hogyha valamit nem szeretek csinálni, akkor nem is fogom azért, hogy bárkinek megfeleljek. Éreztem, hogy a horgolásban megtaláltam azt, ami boldoggá tud tenni, és ezáltal szívesen is csinálom.

Mindezek mellett még iskolába járok. A délutáni szabadidőmet fordítom a kisvállalkozásomra és a termékek elkészítésére. Tulajdonképpen nem kellett feladnom azért semmit, hogy belevágjak az álmom megvalósításába.

Mi volt a legnagyobb sikerélményed idáig?

Azt gondolom, hogy az, hogy részt vehettem a Cápák között 7. évadában – ennél nagyobb sikerem még nem volt. Sokan még jóval idősebb korukban sem élhetnek át ilyen monumentális dolgokat, de az, hogy 16 évesen elmondhatom magamról, hogy nekem volt szerencsém átélni ezt, leírhatatlan érzés.

Összességében pedig azt kell mondanom, hogy a legnagyobb sikerélményem az az, hogy 16 évesen ideáig eljutottam. Felépítettem egy viszonylag nagy közösséget, akik szeretnek engem és a termékeimet.

Eszméletlen érzés úgy készülni egy-egy árufeltöltésre, hogy tudom mennyire várják a legújabb termékeimet és persze a visszatérő kedvenceket.

Mi volt a legnagyobb kudarcélményed idáig?

Szerencsére eddig nem igazán kellett kudarcokat átélnem. Magamban mindig az a „kudarc”, ha például nem a terveim szerint készültem fel az árufeltöltésemre, vagy nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogyan én azt elterveztem.

Tavaly májusban viszont padlóra kerültem, amikor a hónapokon keresztül felépített TikTok oldalamat indokolatlan okokból örökre letiltották.

Szomorú voltam, hiszen a social mediát reklámfelületként alkalmazom, ahol el tudok érni olyan embereket, akik esetlegesen vásárlóim lesznek, miután meglátták, hogy mennyire menő és cuki horgolt plüssfiguráim vannak. Körülbelül egy hét után talpra álltam, és a közösségem segítségével készítettem egy új oldalt, ahol immáron kétszer annyian vannak.

Ha újrakezdhetnéd, lenne olyan döntésed, amit megváltoztatnál? 

Azt gondolom, hogy eddig nem volt rossz döntésem a kisvállalkozásom kapcsán. Viszont az biztos, hogy ha visszamennénk másfél évet az időben, biztosan újra belekezdenék ebbe az egészbe. Nekem már ez az életem része, és nem tudom elképzelni mi lenne, ha nem lenne.

El tudod különíteni a munkát a magánélettől?

A hobbim a „munkám”, ebből kifolyólag a magánéletemet és a szabadidőmet is azzal töltöm, amit szeretek csinálni.

Inkább támogattak az ismerőseid, vagy többen voltak, akik kétségeket fogalmaztak meg?

A szüleim eleinte kételkedtek abban, hogy iskola mellett biztosan ezt kellene-e csinálnom, viszont amint eltelt pár hónap és látták, hogy szeretem csinálni és van sikerélményem, megnyugodtak és teljes mértékben támogattak abban, amit csinálok. Persze az elejétől kezdve segítettek, amiben csak tudtak, de egy idő után értelmét is látták a segítségüknek.

A tágabb család szintúgy támogat mindenben, viszont ők ezt az egészet annyira nem értik, mint a szüleim vagy a testvérem, akik nap mint nap látják a fejlődésemet.

Sikerült elkülöníteni a vállalkozás és a saját pénzügyeidet?

Igen, sikerült.

Ha nem sikerült volna befektetőt találni a Cápák közöttbne, mi lett volna a következő terved?

Őszintén nem gondoltam volna, hogy bármelyik Cápa is befektetne a vállalkozásomba. Nagyon meglepődtem, amikor nemcsak egy, de három Cápa is ajánlatot tett.

Hogyha nem sikerült volna befektetőt találnom, akkor sem keseredtem volna el. Régóta szerettem volna egy saját horgoló BOX-ot, amivel emberek ezreit tudnám megtanítani horgolni. Célom, hogy minél többen kezdjenek bele ebbe a kikapcsoló hobbiba.

 

#Cápák között#rtl#nyikonyuk balázs#csipcsiripp#csipcsiripp plüssmanufaktúra#horgolás#diy#csináld magad#különdíj#vállalkozás#Raiffeisen

Címlapról ajánljuk