Cápák között

Tanulj a Cápáktól – 5 tipp a digitális szemléletváltáshoz (x)

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 15:35

Fejlesztenéd vállalkozásodat, nyitott vagy a digitális megoldásokra és újdonságokra, de nem tudod hogyan vágj bele? Moldován Andrásnak a tippjeivel megismerheted és könnyeben veheted a digitális szemléletváltás lépéseit.

Miért fontos a digitalizáció?

A digitalizáció egy vállalkozás életében a fejlődésről, a hatékonyságnövekedésről szól. A bevezetett digitális rendszerek, szoftverek, technológiák révén ugyanis nagymértékben csökkenthető többek között az adminisztrációs teher és kiválthatók az idő- és munkaigényes automatikus feladatok. Nem utolsó sorban pedig adatokat kaphatunk a vállalkozás működéséről.  De milyen fázisai vannak a digitális szemléletmód kialakításának?

  1. Ne ijedjünk meg a kezdeti lelassulástól!
    A digitális szemléletváltás a vállalkozások életében egy óriási lépés, egy komoly minőségi változás. Az első fázisban – bármennyire is meglepő – először a folyamatok lassulását eredményezi a digitalizáció. Az új eszközök, rendszerek használatával ugyanis rengeteg új dolgot kell megtanulni, és az eddig jól megszokott és begyakorolt munkafolyamatok is megváltoznak. A váltás pedig nem egyik napról a másikra történik.
  2. A változás nem mindig tűnik kellemesnek
    Mint minden változás, eleinte ez is komfortzónán kívüli lesz. Az első időszak őszinte kíváncsisága után általában a nyílt gyűlölet fázisa jön. A munkatársak rájönnek, hogy az új szoftveren, technológián van mit utálni, és elkezdik megmagyarázni, hogy az új rendszerrel miért lett az ő életük nehezebb, mint amikor még nem használták a szoftvert.
  3. A hatékonyságnövekedés előnyeinek kibontakozása
    Miután már használjuk egy ideje az új rendszert, kezdjük megismerni, jön a felismerés, hogy ez mégiscsak jó a cégnek. Elkezd kiderülni, hogy a vállalkozás hatékonyabban működik, ha digitális megoldásokat használ.
    K&H tipp: tudtad, hogy a pénzügyeidet is digitalizálhatod & így időt nyerhetsz?
    A napi pénzügyek digitális ügyintézésével is jelentős időmegtakarítás érhető el. Az online számlázás esetében ma már az is megoldható, hogy a beérkezett számlák automatikusan párosításra kerüljenek a kifizetett összegekkel, így csökkentve az adminisztrációval töltött időt. Vállalkozóként emellett a mobilbankolás előnyeit is érdemes kihasználni, hiszen így bárhol, bármikor, okostelefonon keresztül van lehetőség a banki átutalásra, az egyenleg ellenőrzésre, vagy akár a bankkártya limitmódosításra.
  4. Még jobb, mint amire számítottunk!
    Ez az a fázis, amikor elkezdenek beleszeretni a vállalkozás szereplői az új rendszerbe. Először természetesen a vezető, majd idővel a munkavállalók is, mert rájönnek, hogy sokkal jobban tudnak figyelni a munkára, kevesebb időt töltenek az adminisztrációval, könnyebben érik el az adatokat, amikre szükségük van.
  5. A digitalizáció előnyeinek kihasználása
    Az utolsó fázisban már teljesen magunkénak érezzük az új rendszert, és elkezdjük visszanyerni az adatokat is belőle. Itt már megváltozott a vállalkozás hozzáállása is, már örülünk, hogy van nekünk egy ilyen szoftverünk, amiből adatokat kapunk, és azokat elemezve jobbá, hatékonyabbá, eredményesebbé tudjuk tenni a munkánkat és a vállalkozás működését is.

Moldován András szerint ahhoz, hogy mind az 5 fázison végig tudjanak hajózni a munkavállalók, nagyon elhivatott vállalatvezetőnek kell lenni. Fontos, hogy egyfajta védőhálóként, mentorként ott legyünk mögöttük, és gyakran megkérdezzük őket, hogy hogyan segíthetünk nekik a könnyebb átállásban.

További üzleti tippekért keresd fel a K&H: üzletet ide oldalát!

#Cápák között#moldován andrás#digitalizáció#vállalkozás#tanács#k&h

Címlapról ajánljuk