Cápák között

Tanulj a Cápáktól – 5 tipp az innovatív cégfejlesztéshez (x)

rtl.hurtl.hu

2023. február 18. 9:00

Szeretnéd a vállalkozásodat fejleszteni és nyitott vagy a szemléletváltásra? Balogh Petyának a tippjeivel szinte garantált az innovatív cégfejlesztés sikere.

Miért is fontos az innováció?

Az innováció a gazdasági fejlődés nélkülözhetetlen hajtóereje, hiszen fokozhatja a termelékenységet, azaz azonos mértékű ráfordítással nagyobb kibocsátás érhető el. De hogyan kezdjünk neki?

  1. Teremtsük meg a hibázás kultúráját
    Balogh Petya szerint az innováció alapja az, hogy valami olyasmit próbálunk ki a vállalkozásunkban vagy a piacon, aminek a végkimenetelében nem vagyunk biztosak. Éppen ezért a kudarc lehetősége is benne van a pakliban, ettől azonban nem szabad félni. Az innováció ugyanis arról szól, hogy kimerünk próbálni új dolgokat, amiknek a sikerét nem tudjuk garantálni. Vállaljuk tehát a kockázatot, és teremtsük meg a hibázás kultúráját, amivel elfogadjuk, hogy nem minden kísérletünk lesz sikeres.  
  2. Kísérletező szemléletváltás
    Nagyon fontos, hogy a vállalkozás szemléletmódját is megváltoztassuk. Ennek lényege, hogy elengedjük azt a felfogást, hogy mindent tökéletesre, véglegesre csináljunk. Ehelyett inkább tudatosan végezzünk kísérleteket, érjük el a csapatunknál, hogy merjenek kísérletezni, és rendszeresen legyen egy kísérleti listájuk, amit végig próbálnak. Fontos az is, hogy az innováció nem feltétlenül csak a technológiában vagy a termékben jelenhet meg, hanem a vállalkozás belső folyamataiban vagy a működésében is.
  3. Csapat felhatalmazása
    Próbáljuk meg a döntési jogkört levinni csapatszintre, hogy egy-egy kísérlethez, próbálkozáshoz ne kelljen a felsőbb vezetés jóváhagyása. Ezzel egyrészt bizalmat és teret adunk a csapatunknak, másrészt meggyorsíthatjuk az egész kísérletezés folyamatát is.
  4. Eszközök megteremtése
    Ha megvan a csapat felhatalmazása és a kísérletezési kedv, gondoljuk végig milyen eszközökre lehet szükség a kísérlet végrehajtásához és tegyük elérhetővé azokat.
  5. Tanulságok levonása és bemutatása a szervezetnek
    Minden fejlesztés, kísérletezés végén meg kell nézni, hogy milyen tanulságokat tudunk levonni, amikről aztán a teljes szervezetnek be tudunk számolni. Ezek általában fájó tanulságok, mivel a kísérletek többsége nem jön be elsőre. Hosszú távon azt érdemes elérni, hogy ne legyen ciki részt venni a kísérletekben, vigyük végig, vonjuk le a tanulságokat és mondjuk el a teljes szervezet számára. Ezáltal tudunk tovább menni, változtatni, gondolkodni más megoldásokon.  

További üzleti tippekért keresd fel a K&H: üzletet ide oldalát!

#Cápák között#balogh petya#k&h#kisokos

Címlapról ajánljuk