Cápák között

Dévényi Tibor: Hülye vagyok ahhoz, ami a mai világban van

Sallós-Kovács LucaSallós-Kovács Luca

2023. január 31. 14:06

Dévényi Tibi bácsi aggódott kisebbik fiáért, Mátéért, aki édesanyjával tűnt fel a Cápák között legutóbbi adásában az LPSM Skincare kozmetikai céggel. Dévényi Tibor fiaival való kapcsolatáról, nem szűnő népszerűségéről és a régi idők „Cápáiról” mesélt az rtl.hu-nak. Azt is elmondta, miért döntött 75 évesen a házasság mellett, és milyen újdonsággal tervez előrukkolni hamarosan.

Mit szólt, amikor meglátta Mátét és az édesanyját vasárnap este a Cápák közöttben?

Mátét látva az egyik szemem sírt, a másik meg nevetett. Azért sírt, hogy így megnőttek ezek a fickók – a nagyobbik fiam 35 éves, Máté pedig 22. Az idős apukákban benne van az a komplexus, hogy „mi lesz velük, ha én nem leszek”, de most megnyugodtam. Azért nevettem, mert mind a két fiam nagyon rátermett, hál' istennek Máté is az, és úgy érzem, hogy nem lesznek elveszett gyerekek – persze ehhez szerencse is kell majd.

Szokta nézni a Cápák között című műsort?

Szoktam nézni. Annak idején én nem így szereztem szponzort, hogy felajánlottam magamat, hanem engem kerestek. Hozzám a „Cápák” jelentkeztek, hogy szeretnének a műsoromban szerepelni. Én vezettem a Magyar Televízió legszponzorigényesebb műsorát. A Három kívánság a legnézettebb műsorok közé tartozott, és 2000-ben Európa legjobb gyerekműsora lett a BBC szerint. De akkor más világ volt, másként működött, és hogy aztán ez a mostani világ hogyan fog működni, az a jövő zenéje.

Mindenesetre örülök neki, hogy valaki látott fantáziát Mátéék vállalkozásában.


Gyerekkorában is ilyen talpraesett volt a kisebbik fia?

Mindig az volt. Nagyon sokat jött velem a műsorokba, és mindenhol figyelt. Amikor otthon dolgoztam, riportot adtam, vagy rádióműsort készítettem, ő mindig ott volt, és a kis fülén keresztül a fejébe jutottak azok a dolgok, amelyeket most kamatoztat.

Nem bánja, hogy Máté nem lépett a nyomdokaiba?

Nem tudom, hogy nem ugyanazt azt utat fogja-e járni, mint én, mert nagyon szeret szerepelni. Diszkózott már nagy osztálybulikon, bár ez nem derült ki a mostani tévészerepléséből. A színpad és a szereplés mind a két fiamnak a vérében van. 

Az a lényeg, hogy ebben a rohanó világban integrálódni tudjanak, és az irányvonalakra ráérezzenek, hogy mi felé érdemes elindulni.

A nagyobbik fiam nagyon jó diszkós volt, később híres üzletember lett, de még most is előfordul, hogy szombatonként elmegy DJ-zni. Szerintem Máté itt fog maradni a média közelében, de az a legfontosabb, hogy azt csinálja, amit szeret.

Milyen a kapcsolata Mátéval?

Remek! Nagyon sokat segít nekem, ha technikai dolgokat kell elintézni. Számíthatok rá. Jó a kapcsolatom mindkét fiúval.

Ki szokták kérni a fiúk a tanácsát?

Nem, sajnos, mert más világ van. Leülök a nagyobbik fiammal, Danival és Mátéval ebédelni, és öt perc után nem tudom, hogy miről beszélnek. Én már ezeket a mai dolgokat nem értem. Nemrég megjelent A magyar televíziózás legendái című könyv, amelybe én is bekerültem. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ott vagyok Szinetár Miklós és Vitray Tamás mellett, de amikor felhívott Radnai Péter, a könyv szerzője, hogy én voltam az egyik első influenszer, akkor mondtam neki, hogy „milyen influenszer? Én beoltattam magam minden évben influenza ellen”. Mondta, hogy ez nem az, ez egy másik.

Szóval ezért mondom, hogy hülye vagyok ahhoz, ami a mai világban van.

Ezért nem is tudok hozzászólni a dolgaikhoz, vagy segíteni őket.


Ezek szerint fordult a világ, és már az apa tanul a fiaitól?

Igen, csak nem akarok már tanulni. 75 elmúltam, én már nem vagyok kíváncsi, csak figyelmes. Figyelem, hogy ki, mit és hogyan csinál.

És mit csinál mindenki Tibi bácsija? Hogyan tud mindig megújulni?

Az egyik leghallgatottabb rádiónak vagyok a műsorvezetője. Igaz, a Retro Rádió legidősebb műsorvezetője vagyok, de ez feljogosít arra, hogy jó műsort csináljak. A megújulásra mindig is nagyon alkalmas voltam, remélem, ezt a fiúk is örökölték. Több lábon álltam: diszkóztam, voltam konferanszié, parodista, és ha valamelyik épp egy kicsit gyengébben ment, a másikra erősítettem rá. 

Most is nagy terveim vannak, egy utazó műsor. A retrót és a humort összehoznám, mert nagyon sikeresek a műsoromban a régi nagy humoristák.

Éles István, Ihos József, Maksa Zoltán – velük szeretnék turnézni. Zene is lesz, humor is lesz, és én is kiélhetem magamat a színpadon. Ezek most a terveim.

Akkor egyelőre még nem tervez visszavonulni?

Ezen a pályán nem lehet visszavonulni. Olyan van, hogy a közönség visszavonultat, mert nem kíváncsi rád.

De erről szó sincs.

Tavaly már novemberben csörgött a telefonom, és felkértek a 2023-as júliusi EFOTT-ra, hogy jöjjek diszkózni. Akkor már éreztem, hogy ez folytatódik. Mindenhol teltház van, mindenhol üvölt a közönség. Ez azért jelent valamit.

A tavalyi év a 75. születésnapja mellett egy esküvőt is tartogatott Tibi bácsi számára. Miért döntött úgy, hogy elveszi Beát?

Márait tudom idézni, aki azt mondta, hogy: „várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom”. A házasság is ennek az alappillére volt. 13 éve élünk együtt Beával, bármi történhet, és az biztonságérzetet ad egy nőnek, hogy ezt papíron is rendbe tesszük.


Február 11-én lesz a 76. születésnapja. Hogyan tervez ünnepelni?

Szerényen, most csak néhány barátommal, rokonommal és a fiúkkal elmegyünk valahova. A 75. jubileumi születésnapomon volt egy elég nagyszabású buli, megkaptam a 0. napot az EFOTT-on, ami egy óriási dolog. Kíváncsi voltam, hogy hányan jönnek, de szerencsére óriási tömeg volt. Remélem, hogy ez még idén is kitart.

Ha lehetne három kívánsága, mik lennének azok?

Egy lenne: az egészség. Tudniillik, ha az embernek nincs fizikailag az egészhez hozzáállása, akkor hiába vannak tervei meg álmai. 

Ha egészségem van, akkor én megpróbálom a saját kívánságaimat elintézni.

#Cápák között#rtl#dévényi tibor#interjú#ma#vállalkozás#család#házasság#retro#dj

Címlapról ajánljuk