Bulvár

A versenyhivatal eljárást indított Dancsó Péter ellen

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 13:46

És még öt másik influenszer ellen.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) friss elemzése szerint a magyar influenszerek többsége nem, vagy csak hiányosan jelzi tartalmaik reklámjellegét. Emiatt a GVH versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat influenszerrel, több hirdető céggel és reklámügynökséggel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat feltételezett megsértése miatt, közölte a hivatalra hivatkozva az MTI.

2023 novemberében a GVH online ellenőrzést tartott, amely során 28 magyar influenszer tevékenységét vizsgálta különböző platformokon. Az elemzésből kiderült, hogy csupán az influenszerek 20 százaléka tartja be maradéktalanul a reklámjelleg feltüntetésére vonatkozó szabályokat, 54 százalék csak általában, míg a többiek ritkán vagy soha nem teszik ezt meg.

A vizsgálat alapján a GVH hiányosságokat talált a reklámok fizetett jellegének feltüntetésében is. Ezért eljárás indult hat influenszerrel (Dancsó Péter, Forstner Csenge, Fördős Zoltán, Halmi Bence, Kása Roland, Strenner Antal) szemben. A versenyhatóság észlelte, hogy egyes tartalmak esetében az ellenszolgáltatás ténye nem derült ki egyértelműen a fogyasztók számára.

Az eljárás célja a tények és a felelősség tisztázása, valamint a feltételezett jogsértések bizonyítása. Az eljárások három hónapig tartanak, de indokolt esetben kétszer két hónappal meghosszabbíthatók.

Nyitókép: RTL

#Bulvár#dancsó péter#youtube#influenszer#eljárás#gvh#versenyhivatal

Címlapról ajánljuk