Bulvár

Az egész ország imádta őket – mi történt a Vészhelyzet főszereplőivel?

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 4:51

A Vészhelyzet egy sürgősségi osztály mindennapjait mutatja be, de nemcsak orvosokról, betegekről, nővérekről szól, hanem társadalmi folyamatokat, kényes témákat is feszeget. A sorozat Magyarországon – a világ számos országához hasonlóan – hatalmas sikert ért el. Megmutatjuk, mi történt a főszereplőkkel azóta, és hogyan festenek mostanában.

A Vészhelyzet (ER) a második leghosszabb televíziós orvosi sorozat 15 évaddal és 331 epizóddal az Egyesült Államokban. Helyszíne egy fiktív kórház sürgősségi osztálya Chicagóban, szereplői orvosok, nővérek, betegek és hozzátartozóik. Az egészségügyi ellátás mellett a történetben legalább akkora súlyt kapnak a személyes szálak, döntések, szerelmek, intrikák. Olyan társadalompolitikai kérdésekkel is foglalkozik, mint a HIV-fertőzéssel és az AIDS-szel járó megbélyegzés, a szervátültetés morális kérdései, a mentális betegségek, a rasszizmus, az emberkereskedelem, az eutanázia, a szegénység, a családon belüli erőszak és a melegek jogai. A sorozat azonnal berúgta az ajtót az Egyesült Államokban, majd világsiker lett, és 23 Emmy-díjat nyert. 2022-től a RTL birtokolja a teljes sorozat hazai vetítési jogát, az RTL II műsorán lehet megnézni.

Ajánló: Tízes szikét! Epit! Töltés 200-ra! – Ezt gondolják a valódi orvosok a kórházas sorozatokról

Az eredeti szereplőgárda ismeretlen színészekből állt, de mindegyikük világhírűvé vált.

Hol van Ross doki, Carter doki és Hathaway nővér?

Anthony Edwards nyolc évadon át játszotta dr. Mark Greene-t, máig ez leghíresebb és a kritikákban is leginkább elismert szerepe. Alakításáért egy Golden Globe- és hat Screen Actors Guild-díjat kapott, valamint négy egymást követő évben jelölték Emmy-díjra is. Anthony Edwards 61 éves, producerként és színészként is aktív, de a Vészhelyzet sikerét nem tudta megismételni. 

Kevesen tudják, de színpadi színészként is kipróbálta magát. 2022. május 13-án Edwards váratlanul Dr. Walker szerepében debütált a Girl from the North Country című Broadway-produkcióban. A beugrásra a koronavírus-járvány miatt volt szükség. A darabban a felesége, Mare Winningham is szerepelt. Edwards a tervek szerint idén is feltűnik egy Broadway-produkcióban: a Prayer for the French Republic (Ima a Francia Köztársaságért) című Joshua Harmon által rendezett darabban lép színre.

veszhelyzet szereploi mi lett veluk
Mare Winningham és Anthony Edwards a Clooney Alapítvány az Igazságosságért Albie-díjátadóján a New York-i Közkönyvtárban 2022. szeptember 29-én. – Fotó: Jose Perez/Bauer-Griffin/GC Images

George Clooney, vagyis Ross doktor egészen más pályaívet futott be. A 62 éves színész már kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas. Producerként és rendezőként is hatalmas sikereket ért el. Clooney-t sokan örök agglegénynek gondolták, de úgy tűnik, csak későn érő típus. Mára kétgyerekes apa lett: 2017. június 6-án születtek meg ikergyermekei, Ella és Alexander. A világ egyik legsármosabb színészeként számon tartott Clooney számos karitatív akcióban vesz részt, az ENSZ nagykövete, gyakran megszólal emberi jogi kérdésekben, felesége, Amal Clooney pedig emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd. George Clooney 2020-ban Orbán Viktort is említette, amikor a világban uralkodó gyűlöletről beszélt:


Sherry Stringfieldet dr. Susan Lewis szerepéért három Emmy-díjra jelölték, máig ez a legismertebb alakítása. Kapcsolata a Vészhelyzettel nem volt zökkenőmentes: a harmadik évadban kilépett a sorozatból annak ellenére, hogy szerződésében öt évadot vállalt. Döntését a normális élet iránti vágyával és a kaotikus, megterhelő forgatási menetrenddel indokolta. 

Nem nevezném kellemesnek a helyzetet. A producerek sokkos állapotban voltak. Megpróbáltak lebeszélni róla. Hosszú időbe telt, mire felbonthattam a szerződésemet

fogalmazott. 2001-ben visszatért a szerephez, majd 2005-ben váratlanul ismét kilépett. Stringfield 1998 októberében ment feleségül Larry E. Joseph újságíróhoz, két gyermekük született. 2006 januárjában, hét év házasság után elváltak. Sherry Stringfield jelenleg Los Angelesben él két gyermekével, kisebb epizódszerepekben tűnik fel.

veszhelyzet szereploi mi lett veluk
Sherry Stringfield a Gyilkos elmék című sorozatban – Fotó: Sonja Flemming/CBS via Getty Images

Ross doktor mellett Noah Wyle, azaz John Carter orvostanhallgató, rezidens, majd szakorvos volt a nézők másik nagy kedvence. A kölyökképű színész ma 52 éves.1994-től 2005-ig játszott a sorozatban, alakításával három Golden Globe- és öt Primetime Emmy-jelölést szerzett. Filmes területen is szép sikereket ért el, de a Vészhelyzet diadalához ezek nem mérhetők. Ő játszotta Steve Jobsot A szilíciumvölgy kalózai című 1999-es tévéfilmben. Fontosabb filmszerepei közé tartozik az 1992-es Egy becsületbeli ügy és a 2001-es Donnie Darko. Első feleségével, a sminkesként dolgozó Tracy Warbinnel 2000-ben házasodtak össze, egy fiuk és egy lányuk született, 2010-ben váltak el. Második feleségével, Sara Wellsszel 2014-ben kötöttek házasságot, 2015-ben lányuk született.

veszhelyzet szereploi mi lett veluk
Noah Wyle és Sara Wyle a SAG-AFTRA sztrájk idején tüntetnek a Warner Brothers stúdiónál 2023. november 7-én. – Fotó: Hollywood To You/Star Max/GC Images

Eriq La Salle már ismert volt a Vészhelyzet előtt is. Aki egyszer látta az Amerikába jöttem című filmet, örökre megjegyzi őt mint a folyton a haját olajozó, kevéssé egyenes és szimpatikus Darryl megformálóját. La Salle a Vészhelyzetben egészen más feladatot kapott Dr. Peter Benton szerepében. Hogy mennyire jól végezte, azt három NAACP Image Award, egy Golden Globe-jelölés és három Emmy-jelölés bizonyítja. La Salle az első nyolc évadban szerepelt, a tizenötödik, egyben utolsó évadban három epizód erejéig tért vissza színészként. Az egyik részben saját magaként jelent meg, így közölte a nézőkkel a sorozat szülőatjya, Michael Crichton halálhírét. A 15. évadban egy részt ő rendezett.

2016-ban La Salle rendezte a Fox Lucifer című sorozatának egy részét. A 2017-es Logan című szuperhősfilmben pedig megkapta Will Munson szerepét.

veszhelyzet szereploi mi lett veluk
Eriq La Salle a HollyRod 2023 DesignCare gálán 2023. július 15-én Los Angelesben – Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images

Az alapcsapat tagja volt Julianna Margulies is, aki az első epizódban Carol Hathaway nővérként jelent meg vendégszereplőként, később azonban ő is állandó szereplő lett. 1994-től egészen 2009-ig alakította Hathaway nővért, egy Emmy-díjjal jutalmazták. Bár a világhírt számára is a Vészhelyzet hozta meg, hatalmas nézői és kritikai sikereket ért el A férjem védelmében című jogi drámasorozat főszereplőjeként is. Két újabb Emmy-díjat és egy Golden Globe-díjat szerzett. 

Ajánló: George Clooney felhívott és azt mondta: büszke vagyok rád, tökös dolog volt – interjú a Vészhelyzet Carol Hathaway nővérével, Julianna Margulies-zel

2015-ben felkerült a Time világ száz legbefolyásosabb emberét összesítő listájára. Egy kicsit mi, magyarok is büszkék lehetünk, a színésznő ugyanis magyar, osztrák, román zsidó családba született a New York közelében található Spring Valley-ben. 2007-ben férjhez ment Keith Lieberthal ügyvédhez, 2008-ban született meg fiuk, Kieran Lindsay.

2021-ben Margulies a Vészhelyzet több színészével együtt jelent meg egy virtuális szereplőtalálkozón, a Waterkeeper Alliance jótékonysági szervezet javára gyűjtöttek adományokat.

veszhelyzet szereploi mi lett veluk
Julianna Margulies 2024. január 10-én a New York-i Da Nico étteremben. – Fotó: Dia Dipasupil/WireImage


Nyitókép: Chris Haston/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

#Bulvár#vészhelyzet#george clooney#Noah Wyle#julianna margulies#kórház#kórházsorozat#ma#sherry stringfield#eriq la salle

Címlapról ajánljuk