Bulvár

Banánok, melltartók és szent ereklyék – a hazai zenészek elmesélték, miket dobálnak fel nekik a színpadra

Juhász FlóraJuhász Flóra

2023. augusztus 9. 14:54

Nem csak külföldön jellemző, hogy a rajongók furcsa tárgyakat dobálnak fel a színpadra. Több hazai zenészt kérdeztünk erről a jelenségről: Szikora Robi szent ereklyéket, Krúbi melltartókat és bugyikat, Pásztor Anna baracklekvárokat kap, de olyan előadó is akad, akit direkt szívatnak a fellépései közben. Bár Puskás Peti elmondása szerint eddig még nem kapott nem színpadra illő dolgokat, ő egyszer már járt tilosban. 

Futótűzként terjedt a hír június végén, hogy Pink koncertjén az egyik rajongó az édesanyja hamvait dobta fel a színpadra. Az ehhez hasonló extrém sztorikból itthon sincs hiány, ezért utánajártunk, hogy a hazai előadók milyen furcsa, esetleg meghökkentő ajándékokat kapnak a fellépéseiken, és milyen váratlan helyzetekbe kerültek már a karrierjük alatt.

A rajongók figyelnek a Konyha zenekar higiéniájára

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
A Konyha koncertje a marosszentgyörgyi Vibe fesztivál MOL Mainstage-én 2023. július 7-én. MTI/Kiss Gábor

Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere az rtl.hu-nak elárulta, hogy a Kiskifli című számuk nem várt ajándékcunamit indított el a koncertjeiken. Először kifliket vittek nekik a rajongók, majd felkapták a dal egyik visszatérő szövegét, az „ugye hoztál fogkefét?” sort és fogkeféket kezdtek a színpadra dobálni. Az énekes hozzátette, hogy mindenkit megkértek, hogy inkább bontatlan csomagolásban dobálják fel ezeket, hogy esetleg a későbbiekben még használni is tudják. Ráadásul mivel a rajongóik tudják, hogy a zenészek többségének már van gyereke, gyakran kapnak gyerekfogkeféket is. És mi történik, ha egy-egy ilyen tárgy eltalál valakit a színpadon? A Konyha tagjai már hozzászoktak ezekhez, azonban nem minden meghívott vendégük hajol el rutinosan a színpadra dobott tárgyak elől, így egyszer Vitáris Ivánnak, az Ivan & The Parazol frontemberének az arcát is eltalálták.

Krúbit banánokkal és melltartókkal bombázzák

A színpadra repülő meglepetések nem ismeretlenek Krúbi számára sem. Az egyik leghíresebb számában, a Nehézlábérzésben egy banánról rappel, több sem kellett a rajongóinak, betáraztak az egzotikus gyümölcsből, és a koncerteken az ominózus résznél rendszerint banánokkal árasztják el a színpadot. Dezsényi Eszter, a rapper menedzsere szerint ez akármennyire jópofa, balesetveszélyes is lehet, ezért úgy döntöttek, hogy beszélnek a közönséggel, akik végül átálltak a melltartók és bugyik dobálására – egy elszánt fanatikus még a nevét és a telefonszámát is beleírta egy fehér melltartóba. Eszter elárulta, hogy minden ilyen ajándékot a próbatermükben tárolnak, így a Krúbinak szánt szexi fehérneműk nem tűnnek el a süllyesztőben.

A Lóci játszik frontembere maciba rejtett italokat kap

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
Csorba Lóci basszusgitáros, énekes a Lóci játszik együttes koncertjén a Hajógyári-szigeten a 25. Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, 2017. augusztus 9-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Csorba Lóránt, a Lóci Játszik nevű zenekar énekese elárulta, hogy ugyan nem úsznak a bugyitengerben, de ők is kaptak már bőven hihetetlen dolgokat. Ezek közül talán az volt az egyik legemlékezetesebb, amikor a kislánya születése előtt pár nappal egy plüssmacit dobtak fel neki. Később kiderült, hogy a medve az újdonsült apukának is tartogatott valamit: egy üveg alkoholos ital volt belecsomagolva.

A maci a babának, a pálinka a papának

– mesélte nevetve Lóci.

A plüssök és női-férfi alsóneműk mellett gyakoriak náluk a személyes ajándékok is, mint például a versek, a házi pálinkák vagy a rajongók által festett portrék, amiket azóta a próbateremben őriznek.

Dér Heni koncertjén egy férfi ugrott a színpadra

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
Dér Heni énekel a Dívák karácsonya koncerten Budapesten, a BOK Sportcsarnokban 2019. december 20-án. MTI/Mohai Balázs

Az extrém helyzeteket Dér Heni már régen megszokta, az egyik fellépésén egy férfi ugrott fel hozzá a színpadra. A biztonsági őrök végül elvezették a srácot még mielőtt megzavarta volna a műsort.

Henit kellemetlen meglepetések is érték már: előfordult, hogy a hátsó sorban álló rajongói azzal próbálták megzavarni, hogy a szemébe világítottak egy lézerrel. Ezeket a helyzeteket hidegvérrel szokta kezelni, és szerencsére a közönség „vicceskedő” tagjai egy idő után megunják az előadók bosszantását.

Pásztor Anna kettéharapta egy mobil kijelzőjét?

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
Pásztor Anna, az Anna and the Barbies együttes énekese a 24. Művészetek Völgye fesztiválon Kapolcson, a Blue sPot Café színpadon 2014. július 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Anna and the Barbies rajongói között gyakori, hogy a zenekar tagjainak aláírását és dalszövegeit tetováltatják magukra, azonban nem ezek a legextrémebb történeteik. Pásztor Annának, a zenekar énekesnőjének egyszer egy férfi olyan parfümöt ajándékozott, amiben feromon volt. Bár az ő koncertjeiken is népszerű a bugyik, melltartók, pólók, és egyéb ruhadarabok reptetése, Anna mindig ügyel rá, hogy a buli végén mindenki teljesen felöltözve távozzon.

Ez egyfajta jóféle anyáskodás 

– mondja.

A dalaik szövegei az ő rajongóikat is gyakran inspirálják: Gombóc című számuk felütésében elhangzik, hogy „Főzzünk csókból baracklekvárt”, aminek hatására házi készítésű baracklekvárok árasztották el a színpad szélét. Anna egyszer viszont saját magát hozta kellemetlen helyzetbe. Az énekesnő éppen egyik rajongója nyakában ülve járta a tömeget, amikor valaki az arcába tolta a telefonját, hogy azon keresztül üzenjen az ismerősének, mire Anna viccesen a szájába vette a mobilt. Amikor visszaadta az eszközt, akkor vette észre, hogy a telefon képernyője megrepedt, így albummal, pólóval, és egyéb zenekaros relikviákkal kért bocsánatot a rajongójától, aki megnyugtatta, hogy ennél nagyobb élményt nem is adhatott volna neki.

Csepregi Éva kalandjai Japánban

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
Csepregi Éva énekesnő a hatodik szezonját indító, dizájnváltáson átesett Budapest Parkban tartott sajtótájékoztatón 2017. április 25-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Csepregi Éva karrierje során rengeteg ékszert és csokrot kapott, de talán a legkülönlegesebb darabok azok, amikkel a japán turnéján lepték meg. Szerinte ott egészen más az ajándékozás kultúrája, szóba sem jöhetett, hogy bármit is feldobjanak hozzájuk, ehelyett a koncert közben kedvesen, tartózkodóan elhelyezték a tárgyakat a mikrofonállvány lábánál. Több keleti stílusú vázával, tálcával és tradicionális alkotással lett gazdagabb.

Az énekesnőnek kifejezetten ijesztő élményben is volt már része: egyszer egy férfi a színpadra jutva elkapta az egyik vokálos lányt, és olyan volt, mintha le akarta volna szúrni. Kiderült, hogy egy kereszt volt a kezében, így valószínűleg vallási akció volt, azonban a biztonsági őrök gyorsan közbeléptek, és el is kapták az elkövetőt, így senkinek sem esett baja.

Szikora Robi, a csikidám minden jelképét begyűjtötte már a fellépésein

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
Szikora Róbert és az R-Go lép fel a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Tabán koncerten 2021. augusztus 19-én. MTI/Máthé Zoltán

Az R-GO frontembere úgy véli, neki van az egyik legfanatikusabb rajongótábora, és ezt szerinte a közönségtől kapott ajándékai is alátámasztják. Robiról minden imádója tudja, hogy vallásos ember, így gyakran lepik meg szentképekkel és ikonokkal, de számtalan púpostevét, szalmakalapot, aranyból és ezüstből készült ékszert, és a vidéki fellépésein saját termesztésű zöldségeket, hazai kolbászokat és házi pálinkákat adnak át neki. Robi hozzátette, hogy szerencsére csak elvétve fordult elő vele, hogy a színpadra dobáltak volna tárgyakat, a rajongói mindig tisztelettudóan adják át a neki szánt szuveníreket, és úgy látja, hogy a koncertekre járó közönség egyre inkább fejlődik ezen a téren.

Robi több megható csomagot is kapott már: többször előfordult, hogy ha egy R-GO rajongó meghalt, akkor a családja elküldte neki az elhunyt által gyűjtött ereklyéket, a közelmúltban egy kislány 6000 képből álló kollekcióját kapta meg a szülőktől.

Gáspár Laci számára a gyerekrajzok a legértékesebbek

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
Fotó: RTL Sajtóklub

Az énekes a koncertjein gyakran kap rajzokat, amiken éppen ő énekel, a gyerekek pedig körülötte táncolnak. Ezek különösen fontosak neki, mert gyerekkorában ő is nagyon szeretett alkotni. Az is előfordult már, hogy egy egész család érkezett úgy a fellépésére, hogy az egyik videóklipjében viselt szettje másolatát vették fel.

Dér Henihez hasonlóan vele is előfordult már, hogy valaki megpróbált feljutni mellé a színpadra. Lacinak a hangulatától függ, hogyan fogadja az ilyen eseteket, de ha egy olyan eseményen van, ahol sok a kisgyerek, akkor velük szívesen előad akár egy rövid kis koreográfiát is.

L.L. Junior most több bugyit kap a koncertjein, mint régen

L.L. Junior sem bánja, ha valaki esetleg felpattan hozzá a műsora közben, még akár be is vonja az illetőt, amennyiben nem zavarja meg az előadását és a táncosokat. Emellett ő is rengeteg személyre szóló tárgyat őriz, de azt észrevette, hogy régen többször dobálóztak, mint most. Vajon pályafutása kezdetén vagy most kap több fehérneműt a rajongóitól? Erre az énekes nevetve annyit mondott, hogy miközben régen inkább plüssállatok, most már inkább bugyik landolnak mellette.

Puskás Peti fellógott David Guetta mellé a színpadra

Színpadra dobált banánok, kiflik és telefonszámokkal felturbózott melltartók is repülnek a hazai zenészek koncertjein
Fotó: RTL Sajtóklub

Puskás Petit szerencsére (vagy nem) karrierje során eddig elkerülték a felé repített tárgyak, sőt a semmiből mellé ugró emberek is, azonban bevallotta, hogy sokkal jobban értékeli, amikor a fellépéseik után elbeszélgethetnek a közönség tagjaival. Neki viszont egyszer már sikerült tilosban járnia:

Igazából én jutottam fel olyan színpadra, ahol nem volt keresnivalóm!

Peti egyszer a Balaton Soundon benézett David Guetta koncertjére, és miután azt hitte, hogy a sajóbelépőjével bárhová bemehet, határozottan elindult a színpad felé. Senki sem állította meg, de nem maradhatott ott sokáig.

Guetta menedzsere egy idő után úgy gondolta, hogy inkább várjam meg lent a mestert

– mesélte Peti nevetve.

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI

#Bulvár#gáspár laci#koncert#színpad#puskás-dallos peti#fellépés#dobálás#ajándék#meglepetés#rajongó#konyha#krúbi#Lóci játszik#dér heni#pásztor anna#csepregi éva#szikora robi#l.l. junior#ma

Címlapról ajánljuk