Bulvár

Ügyes bringásból lett testépítősztár a 30 évesen elhunyt Joesthetics, aki az esztelen szteroidhasználatot tartotta élete legostobább döntésének

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2023. július 3. 17:22

30 éves korában meghalt Jo Lindner – ismertebb nevén Joesthetics – testépítő-influenszer, közösségimédia-sztár. Milliók számára volt példakép, edzésről, táplálkozásról szóló videói sokakat motiváltak, és nyíltan beszélt a mélypontokról is: arról az időszakról, amikor ész nélkül szteroidokat használt, és amikor életmódjának köszönhetően nem egyszer feküdt kés alá. Őszinteségét, egyenességét, humorát értékelték benne rajongói, kollégái. Hogyan lett egy bringás videókat készítő srácból az egyik legmenőbb, és legszerethetőbb testépítő, és mi okozhatta a halálát?

Jo Lindner 1993-ban született Németországban. Műszaki rajzolónak tanult, és egy mikrochipekkel foglalkozó cégnél dolgozott, amikor először kezdett el fitnesz videókat posztolni a közösségi médiában. YouTube-csatornáján a valaha feltöltött első videó 11 évvel ezelőtti, ezen – meg néhány utána következőn – kerékpárokkal mutat be trükköket egy fiatal szálkás srác, aki akkor még alig hasonlított későbbi önmagára. 


Amit viszont már akkor lehetett látni az a kimagaslóan sportos alkata volt. Akadt olyan kommentelő, aki megjegyezte, hogy testépítő kellene, hogy váljon belőle. Sokan kedvelték már akkoriban a videóit, biztatták a hozzászólásokban, hogy folytassa a vlogolást. 

Testépítő lett a biciklis srácból

Jo Lindner Joesthetics néven lett világszerte ismert edzésről, táplálkozásról, a testépítő-életmódról szóló videóival. A YouTube-on 940 ezren, az Instagramon mintegy 9 millióan követték halálakor. Kétlaki életet élt Dubajban és Bangkokban, az Egyesült Államokba sosem költözött, bár halála előtt épp ez foglalkoztatta, mert felmerült benne, hogy onnan talán még nagyobb követőtáborhoz tudna szólni.

Jo egyik videójában arról mesélt, hogy 17 évesen kezdett el először edzeni. Fiatalkorában mindig kérdezett másokat a siker titkáról – részletezte egy másikban –, szerette volna, ha valaki elárulja neki, hogy mi az a csodatabletta, amitől eléri a kívánt formáját. Később azonban arra jött rá, hogy a kemény munkát semmilyen táplálékkiegészítővel vagy teljesítményfokozóval nem lehet megspórolni. Jól kell enni, eleget kell mozogni, gyakorlatilag meg kell dolgozni az ételért – osztotta meg felfogását. 

Követői őszinteségét, humorát, jókedvét értékelték benne. 

Nemcsak a jó pillanatokat és a sikereket osztotta meg oldalain, hanem a mélypontokat is: beszélt a szteroidok veszélyeiről, megmutatta, hogyan borultak fel a hormonjai, és miért kellett többször is megműteni. 

Figyelmeztetni akarta követőit, hogy tanuljanak a példájából. Egy 182 centiméter magas, száz kilós óriás volt, aki szerette a kutyákat és rajongott az edzőcipőkért.

„A legostobább dolog, amit valaha tettem”

Jo nyíltan beszélt arról, hogy szteroidokat szed, saját példáját használta arra, hogy másokat meggátoljon abban, hogy ugyanazokat a hibákat elkövessék, mint ő. Egyszer, miután megelégelte azokat a kommenteket, amelyek kétségbe vonják a sportba fektetett munkáját, és amelyek azt latolgatták, hogy biztosan a kelleténél több szteroidot használ, elmesélte az útját.

A legostobább dolog, amit valaha tettem

– így jellemezte azt az időszakot, amikor fiatalkorában meggondolatlanul, mások tanácsára szedett szteroidokat, amire nem is lett volna szüksége. Olyanokra hallgatott, akik valójában csak azért akarták rábeszélni a különböző készítményeket, mert pénzt akartak keresni. 

Harc a hormonokkal

Jo ez után is szedett szteroidokat, de azt mondta, mindent orvosi tanácsra, felügyelten, kigondoltan. Szerinte a testépítők eredményességében ráadásul a genetika is fontos szerepet játszik, a különböző szerek maximum csak ráerősítenek az adottságokra. Senki se szedjen ész nélkül szteroidokat, ne tegyék tönkre az életüket, ne hallgassanak akárkire az edzőteremben, és pláne ne éljenek ilyen szerekkel, ha nem szükséges – tanácsolta a fiataloknak.

Ha már úgyis szedsz valamit, miért ne használd azokat megfelelően, ha jobb fizikumot akarsz építeni?

tette fel a kérdést, hozzátéve: megfelelő tudással kell rendelkezni, és nem csak a gyors eredményekre kell figyelni. 

A testépítő ugyanakkor nem egyszer feküdt már kés alá különböző komplikációk miatt. 2021-ben posztolt arról, hogy úgynevezett gynecomastia műtétet végeztek rajta. Ez gyakorlatilag egy mellműtét, amire azért volt szükség, mert a szteroidhasználattól felborult a szervezetében a tesztoszteron és ösztrogén szintje, így hormonális alapon az emlő megnagyobbodása következett be. De kínozta már sérv és elszakadt a bicepsze is, amit szintén műteni kellett.

Betegségéről beszélt élete utolsó interjújában

Joesthetics halálával újra terjedni kezdett a neten egy csaknem egy hónappal ezelőtti beszélgetés, hiszen bár senki nem sejtette, ez volt élete utolsó interjúja. Bradley Martyn fitneszinfluenszer és személyi edző podcastjében a német testépítő a közösségi médiáról, a hirtelen jött pénzről, és a ritka betegségéről is megnyílt.

Többek között itt beszélt arról is, hogy izmai szokatlanul érzékenyek a mozgásra vagy a nyomásra. Gyakorlatilag izomgörcsben szenvedett, és azt mondta, attól tart, hogy a túlzásba vitt edzés szívrohamot okozhat nála. 

A szív is egy izom, ez volt a legnagyobb aggodalmam, hogy mi van, ha annyira begörcsölök, hogy a szívem is begörcsöl

– mondta, hozzátéve, hogy ezért is igyekszik távol tartani magát a testépítő versenyektől.

Jo ebben az interjúban megnyílt arról is, hogy manapság óriási a konkurencia a közösségi médiában, és egy ilyen nagy médiazajban kell kitűnni a tartalmakkal, amelyeket elmondása szerint mindig nagyon tudatosan kigondolt. „Manapság, ha valaki tehetséges valamiben, akkor abból pénzt tud csinálni” – mondta a TikTok- és Instagram-sztárokról a testépítő.

Természetesen vissza is üthet, ha a közönséget csak arra építi fel valaki, hogy a külsőért szeressék, folytatta, mert szerinte az emberek képesek amúgy másokat önmagukért is szeretni – példaként hozta fel azokat a színészeket, énekeseket, akikért tehetségükért, nem kinézetükért rajonganak tömegek. Ebben az interjúban az onlyfanses lányokról is szót ejtett: szerinte veszélyes játszmát űznek azok, akik ebből élnek. A hirtelen jött sok pénznek lehet örülni, de szerinte jobb befektetés valami hosszú távon is fenntartható dologgal foglalkozni.


Jo Lindner barátnője közlése szerint aneurizmában, azaz kóros értágulatban halt meg, miután izomfájdalmakra panaszkodott. Az Instagramon azt írta, párja a karjaiban hunyt el. A halál pontos okát még senki nem erősítette meg. 

Hálás volt a közönségének

Inspiráló, őszinte, életigenlő – a testépítőtől búcsúzó rajongók, kollégák így emlékeznek Jo Lindnerre. A YouTube-on VigorousSteve név alatt ismert influenszer érzelmes videóban számolt be barátja haláláról. „Nélküle én sem lennék ma itt” – mondta könnyeivel küszködve, szerinte Jo pozitív volt és mindig motivált másokat. Kiemelte, hogy mennyire hálás volt a közönségének, hiszen jól tudta, hogy a rengeteg lájkoló és kommentelő nélkül sehol sem lenne. 

Milliók tekintettek rá úgy, mint egy testvérre.

Előrevetítette, hogy nagyon sokan fognak megpróbálni hasznot húzni a halálából, amitől máris hányingere van. Sok drámára és kattintásvadász cikkekre számít, arra kérte a rajongókat, hogy vigyék tovább az örökségét és maradjanak pozitívak.

Ő egyébként vérrögről beszél, amit akár valamilyen genetikai betegség is okozhatta, de azt is elmondta, hogy a boncolás eredményeit közölni fogják, addig semmi sem biztos. VigorousSteve videójából az is kiderül, hogy Joesthetics az elmúlt hónapot az Egyesült Államokban töltötte, és a hét elején ért vissza Thaiföldre egy hosszú, 24 órás repülőút után. A sportoló édesanyja már ott van Bangkokban, hogy búcsút vegyen a fiától, barátai pedig támogatják őt.

„Örökre hiányozni fogsz”

„Az egyik legőszintébb alkotó, akit valaha ismertem” – írta Bradley Martyn, akinek utolsó interjúját adta. „Az élet elképesztően rövid és kiszámíthatatlan, kérlek szánjatok több időt arra, hogy szeressetek. Az élet egy ajándék” – folytatta.

Noel Deyzel testépítő így búcsúzott barátjától: folyamatosan nézem a telefonomat, hogy hátha visszaírsz. „Össze vagyok törve, testvérem. Kitártad felénk a karodat, olyan sokat mutattál nekünk az életről és a közösségi médiáról. Önzetlenséged örökre velem marad” – írta.

Joesthetics utolsó posztja alatt is sorjáznak a hozzászólások: „Tiszta, együttérző szíve volt, mindenkit tisztelettel kezelt. A negatív kommenteket is szívre vette, és azon dolgozott, hogy másokat inspiráljon” – írta valaki. „Imádtam a hozzáállásodat, humorodat, szerénységedet” – írta egy másik testépítő. Rajongói legendaként emlékeznek, aki óriási inspiráció volt sokak számára. „Örökre hiányozni fogsz” – írták a kommentek között.

 

Hozzászólna?

#Bulvár#halálhír#testépítő#jo lindner#joesthetics#szteroidok#edzés#influenszer#közösségi média#ma

Címlapról ajánljuk