Bulvár

Megoldódott a rejtély: nem időutazó az 1941-ben, egy korabeli fotón felbukkant férfi

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 9:26

De hogy került oda ilyen szerelésben? A válasz egyszerűbb, mint hittük volna.

Egy 1941-ben készült fényképen szereplő, viszonylag modern, a kortól elütő (legalábbis sokan ezt gondolták) ruhában és napszemüvegben álló férfi miatt többen vad, az időutazást pedzegető összeesküvés-elméleteket gyártottak. Ennek az az alapja, hogy a férfi külseje meglehetősen modernnek hat.

A fekete-fehér kép 2010 óta kering az interneten, de valójában 1941-ben, a kanadai South Fork híd újranyitásakor készült.

Az időutazó hipszternek nevezett srác láthatóan kitűnik a tömegből. A körülötte lévő emberek öltönyt, kalapot viselnek. A fiatal férfi egy hordozható fényképezőgépet is tart a kezében, ami szintén sokaknak fura látványt nyújt, tekintve, hogy a fotó 1941-ben készült. A képet először 2004-ben hozták nyilvánosságra, amikor a Barlorne-Pioneer Múzeumban egy kiállításon szerepelt. 2010-ben digitalizálták, ezután kelt önálló életre az interneten.

Megoldódott az „időutazó hipszter” rejtélye
Fotó: Virtual Museum


A témára ráharapott a Snopes nevű tényellenőrző oldal is: a munkatársaik megállapították, hogy annak ellenére, hogy a férfi tényleg látszólag modern ruhában mutatkozik, de valójában már minden általa viselt ruha, valamint a napszemüveg és a fényképezőgép is létezett 1941-ben. Erre utal az is, hogy a felsőjén látható „M” betű az NHL-ben játszó Montreal Maroons jégkorongcsapatának 1924 és 1938 között használt logója.

Bár egyáltalán nem voltak elterjedve, az 1940-es években már kaphatók voltak oldalvédővel ellátott szemüvegek is, az „időutazó hipszter” is egy ilyen darabot hord. A Snopes újságírója megállapította:

Valószínűbb, hogy a fénykép egy korabeli, szokatlan divatérzékkel rendelkező embert ábrázol, nem pedig egy időutazót.

Kitértek még a fényképezőgépre is. A fotón látható hordozható géphez hasonló szerkezetet már gyártottak 1941-ben, méghozzá nem más, mint a Kodak.

Nyitókép: Virtual Museum

#Bulvár#időutazás#hipszter#rejtély#fotó

Címlapról ajánljuk