Bulvár

Zombivírust találtak Oroszországban, világjárványtól tartanak

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 8:45

A Pandora-vírus 48 500 éves, képes megfertőzni más organizmusokat.

Francia tudósok egy lehetséges újabb világjárványra figyelmeztettek, miután felélesztettek egy „zombivírust”, amely egy oroszországi, befagyott tó alatt rekedt 50 ezer évvel ezelőtt, írta meg a New York Post.

Sokkal katasztrofálisabb lenne a helyzet egy ősi, ismeretlen vírus feléledése által okozott növényi, állati vagy emberi megbetegedés esetén

– idézik az ezen vírusokról szóló tanulmányt, amelyet még nem bíráltak el. A kutatást a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársa, Jean-Marie Alempic mikrobiológus vezette.

Kutatócsoportok az elmúlt években rendszeresen figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedés miatt a permafroszt – az északi félteke egynegyedét borító, tartósan fagyott talaj – hatalmas területei visszafordíthatatlanul felolvadnak. Ennek az a riasztó hatása, hogy akár egymillió éve fagyott szerves anyagok szabadulnak fel, köztük potenciálisan veszélyes kórokozók. Erre jutott a francia tudósok előzetes tanulmánya is.

Ezeknek a szerves anyagnak egy része feléledt sejtes mikrobákból (prokarióták, egysejtű eukarióták), valamint a történelem előtti idők óta szunnyadó vírusokból áll

 – írják a kutatók.

Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseille Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője figyelmeztetést intézett az egészségügyi hatóságokhoz, mivel az eredeti, 2014-es és 2015-ös tanulmányok óta nem történt jelentős frissítés a permafrosztban található vírusokkal kapcsolatban.

Ez tévesen azt sugallja, hogy az ilyen előfordulások ritkák, és hogy a »zombivírusok« nem jelentenek közegészségügyi veszélyt

 – írta a kutatócsoport megállapításaiban.

Az ébredező organizmusok tanulmányozása érdekében a tudósok felélesztettek néhány úgynevezett zombivírust a szibériai permafrosztból. A legrégebbi ilyen vírusnak a Pandoravirus yedoma nevet adták a mitológiai Pandora után, akit kíváncsisága arra késztetett, hogy kinyissa a bajok szelencéjét. Ez a vírus 48 500 éves, ami rekordkornak számít a fagyott, majd felélesztett, más organizmusokat is megfertőzni képes vírusok esetében.

Az új törzs egyike a tanulmányban felvázolt 13 vírusnak, amelyek mindegyike saját genommal rendelkezik. Míg a Pandora-vírust az oroszországi Jakutföldön, egy tó medre alatt fedezték fel, addig a többit a mamutbundától a szibériai farkasok beléig több ősi maradványban is megtalálták.

Az élő kultúrák tanulmányozása után a tudósok megállapították, hogy valamennyi zombivírus fertőzőképes, ezért egészségügyi veszélyt jelentenek. Feltételezik, hogy a jövőben még több koronavírus típusú járvány bukkanhat fel, mivel az egyre olvadó permafroszt szunnyadó vírusokat szabadíthat fel.

A tudósok szerint ezért lenne fontos elgondolkodni azon, hogy a permafroszt rétegeinek felolvadásával az ősi vírusrészecskék fertőzőképesek maradnak, és visszakerülnek a rendszerbe. A lap hozzáteszi: ördögi körről van szó, mivel az olvadó jég által felszabaduló szerves anyag szén-dioxiddá és metánná bomlik, ami tovább fokozza az üvegházhatást és felgyorsítja az olvadást.

Nyitókép: illusztráció, Pixabay

 

#Bulvár#vírus#zombivírus#oroszország#világjárvány

Címlapról ajánljuk