Bulvár

Fáradtak a Vatikán ördögűzői, több feladatuk van, mint valaha

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 15:08

Van olyan, hogy kiég az ember a munkától.

Egy 120 ördögűző részvételével készült felmérés szerint a Vatikán ördögűzői nagyon leterheltek, állításuk szerint vannak olyan napok, amikor 30-50 helyszínre is ki kell menniük, írja az Oddee magazin. A szakemberek szerint ezek a számok egyre magasabban lesznek, mostanában ugyanis a korábbi évekhez képest sokkal több ördögűzést kell végezniük.

Arról, hogy mivel foglalkoznak ördögűzők, például Giuseppe Bernardi atya beszélt; a londoni The Timesnak adott interjújában részletezett egy közelmúltbeli esetet, amelyen részt vett.

Az ördögűzőt hívnak sokszor olyan esetekhez is, amikor valaki rendbontást követ el egyházi személy ellen. Gyanús körülmény, ha az illető hirtelen latinul vagy valamilyen idegen nyelven kezd beszélni.

Példaként egy fiatal nő esetét hozta fel, aki egy alkalommal kirohant a gyóntatófülkéből, megtámadta a papot, őrjöngött, szitkozódni kezdett, állítólag latinul. A nő édesapja szerint a lányának mentális problémái vannak, az anyja viszont azt állította, hogy a lányt megszállta az ördög, ezért végül ördögűzőt hívtak. Bernardi atya végül kilenc órán keresztül űzte ki az ördögöt a lányból, de állítása szerint végül sikerült megszabadítani a lelkét a gonosztól.

2014 óta a katolikus egyház hivatalosan is elismeri az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségét, akik azonban túl sok segítséget nem kapnak az egyháztól.

Az ördögűzők szerint Ferenc pápa elismeri tevékenységüket, ennek ellenére teljesen magára van hagyva a szakma. A hivatalos ördögűzési eljárás része egyébként, hogy minden esetben pszichológussal is konzultálni kell. Erre azért van szükség, hogy megállapítsák: mentális betegségben szenved az illető vagy tényleg megszállta az ördög. A Vatikán egyébként ezen kívül is szigorú irányelveket ír elő az ördögűzés menetét illetően. A hivatalos ördögűzőknek amellett, hogy orvosi szakértőkkel kell konzultálnia, diszkréten, zárt térben kell végezniük a rituálét.

Az ördögűzők megjegyzik: az elmúlt években vészesen szaporodnak az esetek, de egyelőre nem tudják, miért.

Benigno Palilla szicíliai pap még 2018-ban számolt be arról, hogy a Vatikánban évente félmillió esetet jelentenek, amikor felmerül a gyanú, hogy valakit megszállt az ördög. Az esetek számának növekedése miatt az ördögűzők nagyon leterheltek, ezért félő, hogy előbb vagy utóbb a sötétség hercege kerekedhet felül az emberiségen – vélik az ördögűzők.

A hivatásos ördögűzők szerint megjelentek a piacon a kóklerek is, akik csak elhitetik a segítségre váró családtagokkal, hogy szakemberek.

A Vatikán egyelőre nem tervezi, hogy több ördögűzőt képezne ki, pedig a szövetség szerint erre nagy szükség lenne.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Bulvár#vatikán#ördögűző#túlterheltség#kiégés#munka

Címlapról ajánljuk