Belföld

Hamarosan Mohácsnál tetőzik a Duna, Orbán Viktor a határon visszafordul

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 24. 9:33

A hét végére az egész országban fokozat alatti vízállásokat várnak, gyakorlatilag már mindenhol az eredeti mederben lesz a víz.

A Duna vízállása kedd éjszaka tetőzik Mohácsnál, onnantól a teljes magyarországi szakaszon apadni fog a folyó – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1-en kedd reggel.

A víznek sehol sincs utánpótlása, a Szigetköznél és felette hétfőn megszüntették a védelmi készültséget, az első néhány száz vízügyi szakember vissza tudott indulni az igazgatóságokhoz, de Dunaújvárostól délre még nagyon magas a víz, és ahol még magasabb fokú a készültség, ott a vízügyeseknek folyamatosan figyelniük kell.

A Duna felsőbb szakaszain a helyreállítási munkálatokra készülnek, délen pedig – vízügyes szaknyelven szólva – kiterül a víz, vagyis egy kicsit lassabban éri el a tetőzést, és lassabb az apadás is. Nagyon sok helyen előfordulnak buzgárok, fakadóvizek, csurgások – tette hozzá Siklós Gabriella. A hét végére az egész országban fokozat alatti vízállásokat várnak, gyakorlatilag már mindenhol az eredeti mederben lesz a víz.

Orbán Viktor a határnál visszafordul

Az idei dunai árvíz idején 40 kilométeres szakaszon épültek ideiglenes védművek, 4600 méteren pedig árvízvédelmi mobilfalak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs kedd reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az adatokat soroló kormányfő közölte, hogy kétmillió homokzsákot és 32 ezer köbméter, vagyis mintegy 55 ezer tonna homokot használtak fel. A védekezésnél fel nem használt zsákokat visszaviszik az önkormányzati és állami raktárakba. A be nem épített zsákokból a homokot kiöntik, ezeket a zsákokat majd a következő árvíznél használják fel.

Azok a beépített zsákok, amelyek nem érintkeztek vízzel, hulladéknak minősülnek, ezeket e szerint semmisítik meg, a vízzel érintkező zsákok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azokat a közegészségügyi előírásoknak megfelelően semmisítik meg – ismertette Orbán.

Arra a kérdésre, hogy kedden ellátogat-e Mohácsra, a hvg.hu tudósítása szerint azt válaszolta, hogy „megyek a vízzel én is, az ellenfeleimnek mondom, hogy a határnál visszafordulok.”

Szintén újságírói kérdésre Orbán a fővárosnak ígért, ám egyelőre még blokkolt hatmilliárdos Lánchíd-felújításra vonatkozó támogatásról azt mondta, hogy „mindenki mindent megkap, ami megilleti, ez a fővárosra is igaz”. Egyúttal megköszönte Karácsony Gergely főpolgármesternek az árvízvédelemben nyújtott együttműködését.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#árvíz#tetőzés#mohács#orbán viktor

Címlapról ajánljuk