Belföld

Több száz vízügyest vezényeltek a leginkább veszélyeztetett területekre

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 15. 14:59

Folyamatosan érkezik az átvezényelt több mint félezer szakember a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz.

Folyamatosan érkezik az átvezényelt több mint félezer szakember a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában, írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A térség fölött lévő ciklon miatt továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és ez várhatóan így lesz az előttünk álló napokban is. A ciklon mozgása és alakulása azonban nagyon bizonytalan, a legkorszerűbb előrejelző eszközök prognózisait is képes felülírni.

Hozzátették: kiszámíthatatlan, hogy a várható csapadék az egyes részvízgyűjtőket milyen mértékben érinti.

Az elmúlt 24 órában a legtöbb eső a Bécsi-medencére, valamint a Traun és az Enns vízgyűjtőjére esett, ráadásul a vártnál jóval jelentősebb mennyiség, ugyanakkor más vidékeken alulmúlta az előrejelzettet. A következő egy napban ugyanezeken a területeken várható további jelentős csapadék, majd előreláthatólag a zóna nyugatabbra, tehát a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtője fölé helyeződik át.

Ami a hazai területeket illeti, az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés alapján a következő 6 napban a Dunán Adonyig a III. fok szintje fölötti, lejjebb több helyen az I. és II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra van kilátás. A Lajtán akár a valaha mért legmagasabb értéket (LNV-t) megközelítő, míg a Rábán és a Murán a II. fok szintje körüli tetőzésekre lehet számítani. Budapesten az alsó rakpartot kedden érheti el a víz.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Belföld#víz#eső#vízügy#katasztrófavédelem#árvíz#csapadék

Címlapról ajánljuk