Belföld

A Nemzeti Választási Irodánál foglalt le a rendőrség a Vitézy-féle fellebbezéshez kapcsolódó iratokat

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 6. 14:27

A Nemzeti Választási Bizottság ellenőrzés nélkül elfogadta bizonyítékként a hiányosan, sablonszöveggel ellátott űrlapokat az állítólagos érvénytelen szavazatokról, majd erre alapozta az újraszámlálást elrendelő döntését.

A rendőrség csütörtökön lefoglalta le a „Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez benyújtott valamennyi, nyomozáshoz szükséges iratot” – közölte az Átlátszóval a Nemzeti Választási Iroda sajtóosztálya.

Mint a lap korábban feltárta, a június önkormányzati választások után Budapesten több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag egy formanyomtatvány kitöltésével, szó szerint egyező sablonszöveggel állította, hogy szavazókörében érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra, valamint az ő javára az utolsó pillanatában visszalépett, így a szavazólapokról kihúzott Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat.

Az űrlapokat Vitézy Dávid újraszámlálási indítványának mellékleteként adták be. Itt-ott tanúzás nélkül adták be őket, és a delegáló pártot sem mindig nevezték meg, de ahol igen, ott a Fidesz volt az. Ezeket az űrlapokat a Nemzeti Választási Bizottság ellenőrzés nélkül elfogadta bizonyítékként, majd erre alapozta az újraszámlálást elrendelő döntését – írja a lap. A Vitézy-féle beadványhoz mellékelt 226 bizottsági tagi nyilatkozatból 128 tartalmazott valótlan tényállításokat.

Az Átlátszó olvasója az ügyben feljelentést tett a rendőrségen, ami a jelek szerint el is kezdte feltárni az ügyet, legalábbis az NVI közlése alapján.

Nyitókép: Újraszámolják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait az V. kerületi Erzsébet téri helyi választási irodában 2024. július 9-én. A Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását és újraszámlálását. Fotó: MTI/Kovács Attila

#Belföld#vitézy dávid#önkormányzati választás#választás#szavazókör#szavazatszámlálók#újraszámlálás#fidesz#nemzeti választási iroda#rendőrség

Címlapról ajánljuk