Belföld

Nem kíván kötbért fizetni a belügy a bicskei pedofil igazgató áldozatainak

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 6. 9:43

A Belügyminisztérium a kegyelmi botrány kirobbanásakor adatokat közölt a bicskei gyermekotthon-igazgató áldozatainak kifizetett kártérítésekről. Szerintük ezzel a tárca szerződést szegett, az állam azonban nem hajlandó kötbért fizetni emiatt.

A Népszava információi szerint kötbérigényt jelentett be a Belügyminisztérium felé a bicskei gyermekotthon egykori pedofil igazgatójának több áldozata is. A Belügyminisztérium ugyanis a kegyelmi botrány kirobbanásakor közzétette, hogy mekkora összegeket fizetett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) kártérítésként az áldozatoknak, noha a köztük lévő megállapodás szerint ez titkosan kezelt adat kellett volna legyen.

A fentiek miatt többen is a titoktartási megállapodás felrúgásának, a peren kívüli egyezség megszegésnek tartják a minisztériumi nyilatkozatot. Mint azt a Népszava megtudta, a kötbérigény bejelentésére az SZGYF már reagált is, a hivatalos válasz így hangzott:

A kötbérfizetési igényre vonatkozó megkereséseiben foglaltaknak a Főigazgatóság nem kíván eleget tenni.

A Népszava megkereste az SZGYF-et, de a hivatal illetékesei folyamatban lévő jogi eljárásra hivatkozva nem kívántak válaszolni. Az érintett áldozatok jogi képviselője szerint a titoktartási kötelezettséget a hatóság megszegte, még a megállapodás tényét sem lehetett volna nyilvánosságra hozni, nemhogy a konkrétan kifizetett kártérítést.

Az egyik érintett áldozat, Pop Mert áprilisban az RTL Híradónak nyilatkozott arról, hogy nem érti, miért hozták nyilvánosságra ezeket az adatokat. Magyar Péter azt mondta, nem véletlen, hogy épp a Pintér Sándor belügyminiszter lemondását követelő tüntetésük napján jelent meg a hír a kártérítésekről. A belügy a Híradónak azt írta, hogy ezzel nem sértették meg az áldozatokkal közölt megállapodást.


A bicskei pedofil igazgató üzelmeit az RTL Házon kívül című műsorának riporterei tárták fel szívós munkával. Moskovics Judit februárban beszélt az ügy fordulatairól és a munkájukról:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#bicskei gyermekotthon#kegyelmi botrány#kötbér#titoktartás

Címlapról ajánljuk