Belföld

Elvették a Balog Zoltánt bíráló gyömrői református lelkész szolgálati autóját

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 29. 11:09

Visszavette az egyházkerület Csűrös András gyömrői református lelkész szolgálati autóját, miután bejelentette: jövedelme egy részét felajánlja a bicskei pedofilügy áldozatainak.

A Népszava szerint nem kizárt, hogy retorziót alkalmazott a dunamelléki egyházkerület Csűrös András református lelkésszel szemben is, amiért még februárban bírálta Balog Zoltánt. A lap úgy tudja, hogy a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető bicskei pedofilbotrány kirobbanása után Csűrös András februárban bejelentette, hogy amíg Balog Zoltán hivatalában marad, jövedelme egy részét felajánlja az ügy áldozatainak. 

A botrány megrendítette Balog Zoltán pozícióját a református egyházban. Balog, aki az államfő tanácsadójaként elnöki kegyelemre javasolta a bicskei gyermekotthon pedofília miatt jogerősen elítélt igazgatóhelyettesét, lemondott ugyan a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, de püspöki székét megtartotta. Balogot többen is bírálták, amiért nem mondott le minden egyházi tisztségéről, ami után később az egyházon belüli bírálóit különféle retorziók érték.

Most a jelek szerint a Balog Zoltánt közvetve bíráló Csűrös András is afféle „büntetésben” részesülhetett, legalábbis erre utalnak a történtek. A Népszava azt írja, hogy a gyömrői református templomban nemrég tartott istentiszteleten egy presbiter felolvasta az egyházkerület levelét, amelyben arról értesítették Csűrös Andrást, hogy „tartalék szolgálati gépkocsi elkülönítésére kerül sor” az egyházkerületben, az indoklás szerint azért, hogy szükséghelyzet esetén átmeneti segítséget nyújthassanak határozott időtartamra az érintett lelkipásztoroknak. Azonban mivel új autót nem tud venni az egyházkerület, és a tartalék gépjárműre máris szükség van, arra kérték Csűrös Andrást, hogy az ő használatában lévő autót mielőbb adja vissza az egyházkerületnek.

A lelkész szolgálati autóját a gyömrői reformátusok visszaadták, noha nélküle nehézségekbe ütközik a lelkészi szolgálat teljesítése. 

Nyitókép: Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke megáldja Novák Katalin köztársasági elnököt ünnepélyes beiktatásán a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten, 2022. május 14-én – Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#balog zoltán#református egyház#gyömrő#novák katalin#pedofilbotrány#bicskei áldozatok

Címlapról ajánljuk