Belföld

Már csaknem száz szamárköhögéses esetet regisztráltak Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 13. 15:50

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés-gyanús esetek száma, közben újabb tízezer védőoltás érkezett Magyarországra.

Már 226 szamárköhögés-gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok pedig 90 esetben erősítették meg az előzetes gyanút – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden az MTI-vel.

Azt írták, fokozott érdeklődés mutatkozik az újszülötteknek javasolt vakcinák iránt, ezért egyeztettek a gyógyszer-nagykereskedőkkel nagyobb mennyiségű védőoltás beszerzésére. Hozzátették, Európában nagy érdeklődés miatt az oltóanyag átmenetileg nehezebben elérhető, azonban Magyarországra az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány Adacel polio oltóanyag érkezett.

Ezek a hét második felében válnak országosan elérhetővé a patikákban. A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, a készítményt csak ezután lehet recepttel kiváltani a gyógyszertárakban. Az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők védelme érdekében az a legfontosabb, hogy időben megkapják az esedékes védőoltásukat – hívja fel a figyelmet az NNGYK.

Megjegyezték, továbbra is ajánlott beadni a védőoltást a 3. trimeszterben lévő várandós édesanyáknak, valamint a közeli családtagoknak is. Arra is kérték a friss szülőket, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, valamint korlátozzák a csecsemőhöz érkező vendégek fogadását is.

Járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon – ezt mondta a Híradónak a Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője még július végén:


Nyitókép: RTL 

 

#Belföld#szamárköhögés#járvány#nngyk#védőoltás#vakcina

Címlapról ajánljuk