Belföld

Donáth Annát akár nyolc év börtönre ítélhetik, mert megvédte Iványi Gábort

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 2. 12:24

Csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával indítottak eljárást Donáth Anna ellen. 

Gyanúsítottként idézte be az ügyészség Donáth Annát, a Momentum volt elnökét csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával. Erről Donáth Anna számolt be pénteken a Facebook-oldalán. Az általa közzétett irat szerint a politikus „megalapozottan gyanúsítható csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének az elkövetésével”.

Donáth Anna közölte:

Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyeget. De nem tudnak megfélemlíteni.

Politikai bosszú, koncepciós eljárás, jogi terror

A Momentum lemondott elnöke közölte, „videófelvételek bizonyítják, hogy erőszakot nem alkalmaztam (ahogy soha életemben), minden mozdulatom egy idős és ártatlanul meghurcolt lelkész védelmére irányult”. Hozzátette, hogy az Európai Parlament is vizsgálta az ügyet, és megtagadta a mentelmi jogának felfüggesztését, mert „nyilvánvaló volt, hogy ez politikai bosszú, koncepciós eljárás, jogi terror.”

Donáth Anna: Mindent megtettem azért, hogy Iványi Gábort védjem

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly decemberben kérte Donáth Anna és Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztését. 2022 februárjában vonult ki a NAV az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesülethez. Az emiatt kialakult tüntetésen többször is dulakodás volt, az egyik ilyen miatt indult nyomozás hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény gyanúja miatt. A politikusok az RTL Híradónak akkor azt mondták, sodródtak a tömeggel, de ma ugyanúgy újra kiállnának Iványi Gáborért.


Nyitókép: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjelöltje egy  2019. május 21-én készült fényképen.Fotó: MTI/Momentum

#Belföld#donáth anna#ügyészség#gyanúsított

Címlapról ajánljuk