Belföld

Bajban a gyógyszertárak: hetek óta akadozik a közgyógyjogosultság lekérdezési rendszere

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 1. 13:05

A közgyógyellátásban részesülőknek így magukkal kell vinniük a kártyájukat, különben nem jutnak hozzá gyógyszereikhez. 

Több mint egy hónapja, legalább június 24-e óta akadozik, illetve nem működik Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azon online rendszere, melyben a patikusok ellenőrizhették a közgyógyellátásra hivatottak jogosultságát és ez alapján kiadták számukra az ingyenes gyógyszert, írta a Gulyáságyú Média.

A VirEP-rendszer megléte miatt a gyógyszerek kiváltásakor eddig nem kellett a betegeknek magukkal vinniük a közgyógyellátási igazolványukat. Június 24-én azonban a NEAK olyan közlést tett nyilvánossá, amely alapján az eddig megszokott rendszer ellenére magukkal kell vinniük a közgyógyellátási igazolványukat a betegeknek, különben nem tudják kiváltani a gyógyszereiket.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő sajtóosztálya először azt közölte a lappal, hogy a kérdéses VirEP-rendszer – amely GPRS adatkapcsolaton keresztül, speciális modemek segítségével valósítja meg közgyógyellátásra jogosultság lekérdezési lehetőségét – 2006 óta működik. A modemen keresztüli kommunikáció jelentős technikai támogatást igényelt, az eszközök meghibásodásából és a speciális technikából adódóan, ezért azok kiváltása a NEAK szerint szükségszerű. „Az átállás folyamatosan zajlik, néhány patikával már elindultunk és folyamatosan kerül kiterjesztésre mindaddig, amíg el nem érjük, hogy minden patika ezen keresztül forgalmazzon” – írták, majd megerősítették, hogy ha a rendszer nem működik, az érintett gyógyszereket ki lehet adni, de a jogosultságot a gyógyszerésznek kell ellenőriznie – tehát annak a jogosultnál kell lennie.

Egy Budapesthez közeli gyógyszertárban a Gulyáságyú Média próbavásárlást végzett. Azt tapasztalták, hogy  a patikában tudnak a VirEP problémájáról, ám mégsem ajánlják fel a NEAK által írt megoldást, azaz az igazolvánnyal való gyógyszerbeszerzést.

Érdekesség, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szemben nem „karbantartásról”, hanem a VirEP-rendszer „hibájáról” írt a közösségi médiában.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#közgyógyellátás#gyógyszertár#virep

Címlapról ajánljuk