Belföld

Kiderült, milyen extrém feladatokkal tesztelték a magyar űrhajósjelölteket

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 12:31

Matekpélda is volt az éjszakai riasztáskor.

Interjút adott az Indexnek Ferencz Orsolya, aki 2018 óta az Orbán-kormány űrkutatásért felelős miniszteri biztosa 

„2018-ban a költségvetés mindössze 2 milliárd forintot szánt űrkutatásra, ezzel a legutolsók voltunk az Európai Űrügynökség (ESA) 22 tagállamából. 2024-ben már 32 millió eurónál, azaz körülbelül 12,5 milliárd forintnál tartunk évente csak az ESA-programokat tekintve, ami már regionális középmezőnyt jelent” – mondta el az űrügyi biztos.

Mint arról beszámoltunk, Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe. A misszió során a magyar kutatóűrhajós 14 napot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Korábban kiderült, hogy Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz. Ferencz az Indexnek elmondta, hogy a több mint egyéves kiképzés részelemeként 

a Semmelweis Egyetem és a Terrorelhárítási Központ közösen alakított ki egy hatnapos tesztet, ami rendkívül megterhelő volt fizikailag és mentálisan egyaránt. 

Az űrhajósaspiránsok egy 48 négyzetméteres konténerobjektumban töltöttek el 144 órát, ahol minden egyes percben szakemberek figyelték őket.

„Ezalatt kis lyukakon lehetett csak egyik helyiségből a másikba bújni. A négy magyar űrhajósjelöltnek rendkívül hektikus volt az egész napirendje: például éjszakai riasztás, futóedzés, majd közvetlenül utána matekpéldákat kellett megoldaniuk” – részletezte Ferencz.

Hozzátette: míg a jelölteknek napokig a szűk konténerben kellett tartózkodniuk, végig velük volt „parancsnokként” egy terrorelhárítási szakember, és kívülről napi 24 órában, 16 kamerán keresztül figyelte őket egy egészségügyi és műszaki szakemberekből álló team.

Nyitókép: Kapu Tibor kiválasztott kutatóűrhajós emlékplakettet kap Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztostól és Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkártól 2024. május 28-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#ferencz orsolya#űrkutatás#kormánybiztos#NER#űr#űrhajós

Címlapról ajánljuk