Belföld

Economist: Magyar Péternek kell elhódítania a korrupcióba belefáradt orbánistákat

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 13:53

A brit lap szerint a Tisza Párt nem eredménytelenül támadja folyamatosan a hatalom legfelső szintjén jelentkező korrupciót, támogatottsága egyre csak növekszik. 

Magyar Péter új lendületet ad a küszködő magyar ellenzéknek – ezzel a címmel jelentetett meg riportot a Tisza Pártról és elnökéről az Economist. A cikket a hvg360 szemlézte.

Mialatt Orbán Viktor „békemissziójával” dühítette fel az EU tagjait, aláásva az uniós diplomáciát, addig újdonsült riválisa igyekezett elhódítani a kormányfő híveit. Nem is eredménytelenül támadja folyamatosan a hatalom legfelső szintjén jelentkező korrupciót, támogatottsága egyre csak növekszik. Most azon van, hogy pártja eséllyel szálljon ringbe a két év múlva esedékes választáson – írta a brit lap.

A Tisza hozzálátott, hogy az egész országban kialakítsa a szervezetét, hét EP-képviselője pedig belépett az Európai Néppárt strasbourgi frakciójába. Hogy mi lesz ezek után, az a lap szerzője szerint attól függ, hogy mennyire tudja Magyar Péter megerősíteni a pártját – ennek érdekében pedig meg kell nyernie magának azokat a Fidesz-szavazókat, akiknek elegük van a korrupcióból, de még kitartanak Orbán mellett.

Az Economist szerint Magyar új lendületet hozott a politikába, amely jó ideje belesüppedt a kormánypárt uralmába, a kiábrándult szavazóknak nagyon szimpatizálnak vele. A szerző megjegyezte, noha éles eszű, időnként el tudja ragadni a hév a politikust, példaként felhozva az ATV-s kirohanását és a szórakozóhelyi balhéját.

Amikor a lap munkatársa megkérdezte Magyar Pétert: ha győz, nem volna-e egyszerűbb beülni a hatalomba, amit Orbán a saját céljaira alakított ki, a válasz az volt, hogy egyáltalán nem – mindent meg fognak változtatni, az egész hatalomgyárat.

Orbán elismerte, hogy nem sikerült elfoglalni Brüsszelt, de a Tiszának három bizottsági alelnöki poszt is jutott

Újoncként három bizottsági alelnöki posztot is kapott az Európai Parlamentben a Tisza Párt, míg a Fidesz-KDNP egyet sem. Ugyanakkor a magyar kormánypártok mind a 11 képviselője biztossági helyhez jutott, azt írták: így lesz lehetőségük képviselni a magyarok érdekeit. A korábban Brüsszel elfoglalását parancsba adó Orbán Viktor az állami rádióban elismerte: egyelőre nem sikerült áttörést elérniük.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Belföld#magyar péter#külföldi sajtó#orbán viktor#ellenzék#tisza párt

Címlapról ajánljuk