Belföld

Egyházi vizsgálat indult a Magyarországon luxusban élő, szexuális zaklatással vádolt orosz ortodox vezető ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 26. 7:58

Bizottságot állított fel az Orosz Ortodox egyház vezetése a budapesti és magyarországi egyházmegye ügyeinek vizsgálatára, felfüggesztették a szexuális zaklatással vádolt Hilariont.

Bizottságot állított fel az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa a budapesti és magyarországi egyházmegye ügyeinek vizsgálatára, írja az MTI. Az eljárás idejére felfüggesztette Hilarion (Alfejev) budapesti és magyarországi metropolita kormányzását.

Az orosz ortodox egyház honlapján csütörtökön megjelent zsinati jegyzőkönyv szerint Hilarion metropolitát felfüggesztették a zsinati bibliai és teológiai bizottsági elnöki, valamint a teológiai és teológiai oktatással foglalkozó zsinatközi jelenlét bizottságának elnöki tisztségével kapcsolatos teendői alól is.

A zsinat mindkét említett bizottság megbízott elnökévé Mefogyij (Zinkovszkij) jegorjevszki püspököt nevezte ki, a budapesti és magyarországi egyházmegye ideiglenes igazgatásával pedig Nyugat-Európa pátriárkai exarcháját, Nyesztor (Szirotenko) korszuni (herszoneszi) és nyugat-európai metropolitát bízta meg ideiglenesen.

Hilarion a 2022. júniusi budapesti kinevezéséig volokalamszki metropolita és a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke volt az orosz ortodox egyháznál.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a Novaja Gazeta terjedelmes cikkben írt arról, hogy az orosz egyházi vezetőt 

2022 júniusában küldték hazánkba, Budapest és Magyarország metropolitájának nevezték ki. A lap arról írt, hogy Hilariont szexuális zaklatással vádolja egy Szuzuki George nevű fiatal férfi, aki évekig ministránsként dolgozott mellette.

Szuzuki szerint Hilarion egyfajta nem hivatalos közvetítőként szolgált az orosz ortodox egyház és a Nyugat között. Ez utóbbit jelzi, hogy a metropolita a 2023-ban Magyarországra látogató Ferenc pápával is találkozhatott. Emellett részt vehetett a kárpátaljai túszok szabadon engedésének megszervezésében, és Semjén Zsolttal is jó viszont ápolt: tőle még 2019-ben vette át a Magyar Érdemrend Középkeresztjét.

Hilarion magyar útlevelet is kapott, így szinte rögtön azután egy EU-s és NATO-ország állampolgára lett, hogy Magyarországra áthelyezték. A botrány kirobbanása után a magyar kormány nem árulta el, hogyan kaphatott 3 hónap alatt magyar állampolgárságot az orosz egyházi vezető.

Nyitókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (balról a 2.) fogadja Hilarion Alfejev volokolamszki metropolitát, az Orosz Ortodox Egyház Külügyi Hivatalának vezetőjét (jobbról a 2.) a Karmelita kolostorban, 2021. szeptember 7-én – Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

#Belföld#orosz ortodox egyház#hilarion#szexuális zaklatás#egyház#keresztény

Címlapról ajánljuk