Belföld

V. kerület: az alpolgármester titkárnője és a volt fideszes képviselőjelölt is önkormányzati bérlakáshoz jutott

rtl.hurtl.hu

2024. július 20. 13:08

A kerület évek óta nem írt ki lakáspályázatot, azt sem hirdetik ki, ha megürül egy-egy önkormányzati lakás – mondta a döntőbizottság ellenzéki tagja.

Az V. kerületi önkormányzat fideszes többségű Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottsága a keddi zárt ülésén megszavazta két üresen álló önkormányzati lakás piaci alapon történő bérbeadását. Egy 99 négyzetméteres, kétszobás és egy 78 négyzetméteres, két és fél szobás lakásról van szó. Mindkettő a Belvárosban, jó helyen található – adta hírül a Telex.

Az egyik kérelmező a június 9-i választáson a kerületben induló fideszes képviselőjelölt volt, a másik pedig az egyik alpolgármester titkárnője. Mindkét esetben Balla Valéria alpolgármester volt a kérelem előterjesztője, írja a portál a birtokukba került dokumentumok alapján.

A Telex úgy tudja: az önkormányzatnál titkárnőként dolgozó kérelmező Balla Valéria beosztottja. Ezt az önkormányzat sem cáfolta a portál megkeresésére, ahogyan a döntések tényét sem. 

Cikkünk megjelenése után azonban az V. kerületi önkormányzat kérte, hogy egészítsük ki ezzel a fentieket: „az alpolgármesterek sem munkáltatói, sem felettesi jogkörrel nem rendelkeznek. A Polgármesteri Hivatal munkatársainak minden esetben az osztályvezető a felettesük. Határozottan cáfoljuk, hogy alpolgármester valaha is önkormányzati dolgozó kérelmét saját feletteseként terjesztette volna elő.”

A lap cikke szerint Balla Valériához tartoznak a vagyongazdálkodási ügyek, emiatt nem is lehetett volna más az előterjesztő.

A portál szerint a szóban forgó két lakás bérleti díja 80-100 ezer forint lehet, ami töredéke annak, amennyiért kiadó lakásokat lehet találni a környéken, piaci alapon.

Csonka Krisztián, a bizottság külsős ellenzéki tagja a Telexnek elmondta: azért is tartja problémásnak az eljárást, mert a kerület évek óta nem írt ki lakáspályázatot, és azt sem hirdetik ki, ha megürül egy-egy önkormányzati lakás. Emiatt csak az juthat lakáshoz, aki bennfentes információkkal rendelkezik. 

Az önkormányzat ezzel kapcsolatban közölte: „szükséges közzétenni, hogy a zárt ülésen tárgyalt előterjesztések nyilvánosságra hozatala, közzététele és az abban szereplő információk bizottság tagjain kívüli fél részére történő átadása jogellenes. Tehát Csonka Krisztián visszaélve a külső bizottsági tagként birtokába jutott információkkal, az előterjesztések tartalmát, az abban szereplő civil személyek adatait jogellenesen szolgáltatta ki illetéktelen fél részére.” 

A Telex rákérdezett az esetleges összeférhetetlenségre, amire az V. kerületi önkormányzat azt válaszolta, hogy a döntéseknél nem szokták nézni a bérlők politikai hovatartozását. Cikkünk megjelenése után azonban az önkormányzat azt is írta: „kérjük, hogy ne kerüljön elhallgatásra az az információ sem, hogy Csonka Krisztián saját képviselősége idején maga is élt önkormányzati ingatlan bérbevételi ügyében az egyedi méltányosság lehetőségével, magára nézve ezt nem vélte összeférhetetlennek”.

Nyitókép: Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere beszédet mond a Kufli-játszótér megnyitóján a Hild téren 2023. szeptember 17-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#v. kerület#önkormányzati#önkormányzati bérlakás

Címlapról ajánljuk