Belföld

Honvédségi luxusgép mehetett a Horvátországban üdülő Orbán Viktorért

rtl.hurtl.hu

2024. július 20. 12:07

Hárommillió forintba kerülhetett a kitérő, amit a nyaraló Orbán Viktor miatt tehetett a honvédséginek nevezett kormányzati luxusgép.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pénteken tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy július 18-án – amikor Orbán Viktor dél-horvátországi nyaralásáról az angliai Woodstockba utazott – a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű luxusgépe, egy Dassault Falcon 7X hajnalban felszállt Ferihegyről, és nem sokkal később már a spliti reptéren landolt. Erről a képviselő légiforgalmi radarfelvételt is bemutatott.

A Magyar Hang szombaton arról írt, hogy Hadházy állításait alátámasztja a flightaware légiforgalmi portál archívuma is. Ezekből az derül ki, hogy a luxusgép nem sokkal később, még reggel 6 előtt továbbindult az Egyesült Királyságba, és Brize Norton repülőterén landolt, 23 percnyi autózásra Woodstocktól, ahol a magyar miniszterelnök aznap az EPC-csúcstalálkozón vett részt, amint arról Facebook-oldalán is tudósított.

Mennyibe kerülhetett ez nekünk?

A horvátországi vargabetű 55 perccel és 500 kilométerrel hosszabb utat jelentett ahhoz képest, ha a Falcon egyenesen Budapestről repül Angliába. Az aircraftcostcalculator.com adatai szerint a honvédségi luxusgép 1 üzemórája 9470 dollárt kóstál, ez 3,4 millió forint. Hardy Mihály repülési szakértő a lapnak nyilatkozva reálisnak nevezte ezt a becslést, és hozzátette, ha bérelnék a gépet, még drágább lenne. Az árban benne van a karbantartás, a személyzet és az üzemanyag ára is – mondta. Hardy hozzátette: 

szemfényvesztés, hogy honvédséginek nevezik a gépet, hiszen ezt a típust mindenütt a világon üzleti vagy magángépként tartják számon, 

nem csoda, hogy főként kormánytagok használják Magyarországon. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nem válaszolt a lap kérdésére, hogy esetleg valaki más utazott-e a kormányzati Falconon, illetve ha mégis Orbán volt az, vajon kifizette-e a pluszköltséget.

Tavaly Rómában járt a luxusgép

Tavaly nyáron a honvédségi luxusrepülő éppen akkor járt Rómában, amikor a magyar miniszterelnök és felesége homárt és polipsalátát egy római étteremben, miután lerótták kegyeletüket XVI. Benedek pápa ravatalánál. A miniszterelnök sajtósa akkor az RTL Híradónak azt írta, hogy Orbán Viktor a magánprogramjain felmerülő költségeket maga fizeti. 


Nyitókép: A nyaraló Orbán a héten Vis szigetén. Fotó: Goran Pečarević, Villa Kaliopa / Facebook

#Belföld#orbán viktor#honvédségi repülőgép#dassault falcon 7x#nyaralás#horvátország#egyesült királyság#Hardy Mihály#luxus#repülő#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk