Belföld

Sulyok Tamás leírta, kiknek ad elnöki kegyelmet

rtl.hurtl.hu

2024. július 19. 9:50

Határozatban írta le Sulyok Tamás köztársasági elnök, hogy milyen szempontok alapján fog elnöki kegyelmet adni. 

Határozatot adott ki Sulyok Tamás köztársasági elnök arról, hogy a jövőben milyen szempontok alapján fog elnöki kegyelmet adni – derült ki a csütörtök esti Magyar Közlönyből. Az elvi határozat szerint leginkább azok számíthatnak kegyelemre, akiknek az egészségügyi állapotában „végleges, illetve visszafordíthatatlan, súlyos fokú” romlás áll be, és figyelembe veszi „a társadalom széles rétegeiben kialakult erkölcsi közfelfogást”. A kegyelem előfeltétele továbbá a „különös méltánylást igénylő ok fennállása”.

Emellett a „személyi körülmények” és azok megváltozása is szempont a kegyelemnél, köztük egyebek mellett a terhelt „családi körülményei, életkora” és „vagyoni, jövedelmi és szociális helyzete”. Hozzátette, hogy minden ügyet „egyedileg, bármiféle automatizmus alkalmazása nélkül” bírál el, „személyes meghallgatásnak nincsen helye”. 

Emellett a kegyelem gyakorlásáról a köztársasági elnök hivatala a honlapján tájékoztatja a nyilvánosságot.

Nyitókép: Sulyok Tamás köztársasági elnök a Peter Pellegrini szlovák államfővel tartott közös sajtótájékoztatón, megbeszélésüket követően a Róheim-villában 2024. július 18-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

#Belföld#sulyok tamás#köztársasági elnök#elnöki kegyelem#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk