Belföld

Megtévesztő, visszaválthatónak látszó palackok vannak a magyar boltokban, amiket nem lehet visszaváltani

rtl.hurtl.hu

2024. július 13. 14:32

A visszaváltható palackokon látható 50 forintos jelzésre hasonló felirat látható magyar boltokban is kapható italokon, de azokat nem veszi be a gép. 

Több olyan itallal is lehet találkozni a magyar boltokban, amiken a visszaváltható palackokon látható 50 forintos jelzéshez hasonló, „povratna naknada 50 ¹p” felirat olvasható egy négyzetben. Azokat azonban nem lehet visszaváltani az automatáknál, a gép hibaüzenettel visszautasítja azokat – írta a 24.hu.

A lap cikke szerint a kérdéses italok Horvátországból származnak, és csak ott lehet visszaváltani azokat. A horvát csomagoláson látható 50-es szám az 50 lipára utal, ami a kuna váltópénze volt, és az euró bevezetése után sem változtatták meg a jelzést – írta a 24.hu. A lap hozzátette, hogy bár az ilyen palackokat nem lehet Magyarországon visszaváltani, a boltokban nem is kérhetik el azokért az 50 forintot.

Így működik az italcsomagolás-visszaváltás

Július elsejétől már csak visszaváltásra alkalmas csomagolású italok kerülhetnek forgalomba. Ha utalással kérjük, néhány óra, de akár 72 is lehet, mire megérkezik számlánkra a visszaváltott fém, műanyag és üveg italcsomagolás ára, de választhatunk utalványt is, vagy felajánlhatjuk jótékony célra. 


Nyitókép: PET-palack, a háttérben egy palackbegyűjtő automata a Mol MOHU és a Returmatic magyar fejlesztésű italpalack-begyűjtő rendszerének bemutatóján a Hungexpo A pavilonjában 2024. március 6-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

#Belföld#visszaváltás#palack#bolt#felirat#horvát

Címlapról ajánljuk