Belföld

Újraszámolás: nőtt Karácsony Gergely előnye

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 15:40

Vitézy Dávid arra számít, hogy ezernél is több szavazólap minősítése változik.

Karácsony Gergely főpolgármester előnye 105 szavazattal nőtt Vitézy Dáviddal szemben a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámolása közben – értesült a Telex a jelenlegi főpolgármester környezetéből. A legutóbbi állás szerint 41 szavazatnyi különbség volt a két jelölt között, ami így 146-ra nőhetett.

A portál információi szerint a szavazókörökben legfeljebb néhány szavazatnyi eltérést találnak a korábban megszámolt szavazatokhoz képest; az egyik kerület 24 szavazóköréből például 14-ben jól számolták meg a szavazatokat a június 9-i választás éjszakáján is, a többi tízben pedig egy-kettő, esetleg három olyan szavazatot találtak, ami érvénytelen, vagy nem a megfelelő jelölthöz sorolták. Volt azonban olyan szavazókör is, ahol 68 Karácsony Gergelyre leadott szavazatot számoltak Vitézy Dávidhoz, az LMP és a Fidesz által támogatott kihívóhoz.

Vitézy a portálnak azt mondta, szerinte eddig korrekten zajlik az újraszámolás, ezen a ponton úgy látja, hogy akár ezer vagy ennél is több szavazólap minősítése fog változni. A szavazatok újraszámolását az ő alkotmányjogi panaszát követően rendelte el a Kúria, az eredményt a tervek szerint pénteken hirdetheti ki a Nemzeti Választási Bizottság.


Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Belföld#önkormányzati választás#újraszámolás#karácsony gergely#vitézy dávid

Címlapról ajánljuk