Belföld

Saját felügyelőbizottsága bírálja a Magyar Nemzeti Bankot

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 13:53

A működési költségek öt év alatt megduplázódtak. 

Saját felügyelőbizottsága bírálja a Magyar Nemzeti Bankot. Az Országgyűlésnek benyújtott jelentésében a Papcsák Ferenc által vezetett testület számos kritikát is megfogalmazott, jelezve, hogy több olyan észrevételt is tettek az eltelt időszakban, amelyek nem találtak meghallgatásra, írja a 24.hu.

A kritikák főbb pontjai: 

  • Papcsák Ferenc hiába vetette fel, hogy törvénysértőnek minősíthetőek azok a lépések, amelyek a Magyar Nemzeti Bank alelnökének (Patai Mihály) hatáskörét nyirbálták volna meg. 
  • Nehezményezték, hogy hiába kérték, Matolcsy György MNB-elnök csak ritkán jelent meg üléseiken, a vizsgálatvezető taggal a kapcsolattartást beosztottjaira ruházta, többszöri megkeresésüket is figyelmen kívül hagyta.
  • A testület jelentésében többször is kiemeli, hogy a jegybanknak csökkentenie kellene működési költségeit. Azok ugyanis 2019 kivételével minden évben az inflációt meghaladó mértékben nőttek az elmúlt évtizedben. Az átlagos költségnövekedés az elmúlt öt évben évi 14%-os volt, így a működés költségei öt év alatt megduplázódtak. Az utóbbi év 17%-os növekedési rátája ebben a tekintetben átlagosnak tekinthető.
  •  Az írták, az MNB 2024. évi pénzügyi tervének tárgyalásakor is kezdeményezték a takarékossági intézkedések végrehajtását, az elfogadott pénzügyi terv módosítását, ám az ülésen elhangzott kritikákat és véleményeket a jegybank a végleges terv elkészítésekor nem vette figyelembe. 
  • A beszámolóból az is kiderül, hogy hiába kérték a jegybank kizárólagos és többségi tulajdonában álló leányvállalatok közvetlen ellenőrzési jogát, az MNB jogértelmezése szerint erre a hatályos törvények alapján korlátozottan van  lehetőségük, ezért jogszabálymódosítást kezdeményeztek.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#matolcsy györgy#magyar nemzeti bank#bírálat#kritika#papcsák ferenc

Címlapról ajánljuk