Belföld

Kiszáradt egy gyerek túrázás közben a Börzsönyben, hegyimentők siettek a segítségére

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 21:59

Ebben a melegben a szokásos vízadag duplájával tanácsos útnak indulni, és kerülni kell a kopár sziklákat.

Hegyimentők siettek annak a 13 éves kisfiúnak a segítségére, aki túrázás közben kiszáradt a Börzsönyben – közölték a Börzsöny Speciális Mentők honlapjukon.

A hegyimentő szolgálatot az Ipoly-völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai tájékoztatták arról, hogy segélykérést kaptak a Csóványos térségéből: egy felnőtt férfi a 13 éves fiával túrázott, de nem érezték jól magukat, a kisfiú kifejezetten rosszul lett.

A szokolyai bázisról a hegyimentők terepjáróval indultak Csóványos felé, az Országos Mentőszolgálat esetkocsija pedig elindult Királyrét felé, hogy ott vegye át az ellátásra szorulókat. A riasztást követően 40 perccel a hegyimentők megtalálták a túrázókat. Az apa elmondta: Márianosztra felől indultak Nógrád irányába, de Égéstető környékén a fia kezdett nagyon rosszul lenni, és a vizük is elfogyott, a további úton, a kaldera kopasz szikláin pedig még rosszabb lett a helyzet.

A hegyimentők adtak nekik inni, és tájékoztatták az ügyeletet, hogy speciális mentést nem kell végezni: terepjáróval elvitték az apát és fiát a Királyréten várakozó mentőhöz. A mentők megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, édesapja kíséretében a váci kórházba vitték.

A hegyimentők arra figyelmeztetik a túrázókat, hogy a szokásos vízadag legalább duplájával induljanak útnak a rendkívüli melegben, és úgy tervezzék az útvonalat, hogy kerüljék a kopár hegygerinceket. Az alacsonyan fekvő, sűrű erdős völgyek felkeresését javasolják.

Nyitókép: Börzsöny Speciális Mentők

#Belföld#börzsöny#kiszáradás#hegyimentők#túra#hőség

Címlapról ajánljuk