Belföld

A fideszes Bánki Erik egy közétkeztetési tendereken sikeres csoporthoz köthető cégtől bérel sportautót

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. július 9. 6:00

A Hungast Flotta által lízingelt autót használ Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő – tudta meg az rtl.hu. A parlament gazdasági bizottságának elnöke az elmúlt években rendre tagadta, hogy bármilyen köze volna a közétkeztetési tendereken igen sikeresen szereplő Hungast csoporthoz, és ezt mondta a sport BMW-vel kapcsolatos megkeresésünkre is: a járművet állítása szerint egyszerű ügyfélként bérli, és piaci árat fizet érte a cégén keresztül. Azt is hozzátette, hogy azért nem vásárol magának autót, mert esetében a bérlés gazdaságosabb megoldás.

A Hungast Flotta Kft. lízingeli azt a sport BMW-t, amellyel néhány hete Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke állt be a képviselői irodaház parkolójába – értesült az rtl.hu. Információink szerint a jármű tulajdonosa (a lízingkonstrukcióknak megfelelően) a finanszírozó pénzintézet, az üzemben tartója pedig a Hungast Flotta Kft.

Bánki Erik a Pannon PR 2020 Kft. nevű cégén keresztül bérli az autót, és az rtl.hu-nak küldött nyilatkozata szerint cégautóként használják ketten a fiával, Ábellel, aki a vállalat egyik alkalmazottja. A politikus azt mondta, hogy általában a fia használja a kocsit, ő csak ritkán. „Természetesen piaci árat fizet a cégünk érte” – tette hozzá.

Bánki Eriknek a vagyonbevallása szerint egyáltalán nincs autója, indoklása szerint azért, mert neki pénzügyileg a bérlés előnyösebb megoldás. „Nagyon sokat megyek, gyakran kell cserélnem az autómat” – fogalmazott.

A Hungast Flotta Kft. tulajdonosa a GVC Group Zrt. nevű vagyonkezelő cég, amelynek vezérigazgatója Dávid Ilona, a MÁV 2012 és 2018 közötti vezetője. A vagyonkezelőnek több befektetése is ismert, ezek közül az egyik legjelentősebb a Hungast-csoportban meglévő tulajdonrész.

A Hungast az elmúlt években rendkívül sikeresen szerepelt a közétkeztetési tendereken, így naponta már 200 ezer adag ételt szolgál fel országszerte. A Gazdasági Versenyhivatal 2017-ben engedélyezte, hogy felvásárolják a Sodexo-csoportot, ezáltal akkoriban összesen 35-45 százalékos részt hasítottak ki a több száz milliárd forintos közétkeztetési piacból.

Jelen vannak a munkahelyi étkeztetés világában is, de honlapjuk alapján jellemzően inkább állami vagy önkormányzati megbízás alapján végzik a munkákat. 

A cégcsoportot többször is Bánki Erikkel kötötték össze: korábban ugyanis a politikus tulajdonosa volt egy olyan cégnek, amelyben érdekeltek voltak azok is, akik felfuttatták a Hungastot.

„Semmi közöm a Hungasthoz”

Az elmúlt években ugyanakkor Bánki Erik és a Hungast is rendre tagadta, hogy az országgyűlési képviselőnek (vagy más fideszes politikusnak) köze lenne a cégcsoporthoz, ezért – miután megtudtuk, hogy a képviselő által használt autó a Hungasthoz köthető – ismét rákérdeztünk a fideszes politikusnál a vállalathoz fűződő kapcsolatára.

„Semmi közöm a Hungasthoz” – ismételte meg Bánki Erik, aki ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a közbeszerzési piac egyik legjobb minőséget képviselő cégének tartja a vállalatot. „Örülnék annak, ha minél több ilyen innovatív magyar cég fejlődne fel mellé” – fogalmazott. Arra felvetésre, hogy nem tartja-e visszásnak, hogy éppen a cégcsoporthoz köthető cég biztosít neki autót, azt mondta: 

Nem tartom aggályosnak, mert piaci árat fizetek érte. Azért bérlem ettől a flottakezelőtől, mert ők adták a legrugalmasabb feltételeket.

A nyilvános cégadatbázis szerint Bánki Erik fia már közelebb áll a Hungasthoz: Bánki Ábel ugyanis négy cégben tulajdonos, ezekből háromban pedig a GVC Group, azaz a Hungast tulajdonosa is érdekelt. Erről és a sok esetben a Hungast kiválasztását eredményező közbeszerzésekről is megkérdeztük a fideszes politikust, Bánki Erik pedig azt felelte: „Nem tartom aggályosnak. Annak, hogy Ábel fiam üzletrésszel rendelkezik abban a cégben, semmi köze a Hungast közbeszerzési pályázataihoz. Nyilván ön is tudja, hogy ez egy nagy piac, sok szereplővel, amelyből egyik a Hungast és nem az egyedüli”.

A Hungast megkeresésünkre azt közölte, hogy üzleti titokként kezeli az ügyféladatokat. Hozzátették: „A Hungast Csoport egy 100 százalékban magyar, magántulajdonban lévő, közel háromezer dolgozót foglalkoztató, piacvezető cég. Többek között a szolgáltatás profiljából, valamint sok más egyéb üzleti tevékenységéből adódóan többszáz gépjárműből álló flottája van, amelyet egy ennek adminisztrációjára létrehozott gazdasági társaság kezel”. 

Bánki Erik: Másoknál is sokkal körültekintőbben kell eljárnom minden kérdésben 

A képviselői irodaház előtt parkoló autó Hadházy Ákosnak tűnt fel először, aki fényképeket is készített arról, ahogy Bánki Erik kiszáll a járműből. Az BMW egyedi rendszáma PABA betűkkel kezdődött, amiből Hadházy Ákos arra gyanakodott, hogy az autó a Volvo-ügyként elhíresült korrupciós botrány egyik gyanúsítottjához Paczek Endréhez (PAczek BAndihoz) köthető.

Az rtl.hu információi szerint a jármű valójában a Hungast Flotta Kft.-hez tartozik, de ennek apropóján megkérdeztük Bánki Eriket arról is, hogy mit gondol azokról a vádakról, amelyek a vesztegetési ügyben való érintettségét feszegetik. A rendkívül szövevényes per leegyszerűsítve arról szól, a pécsi közlekedési cég egy közvetítő cégen keresztül vett korábban Hollandiában futó buszokat, de ugyanezt a flottát nem sokkal korábban a végső vételárhoz képest több száz millió forinttal olcsóbban árulták. Bánki Eriket nem gyanúsították meg az eljárás során semmivel, csak tanúként hallgatták meg, miután kiderült: a politikus éppen akkor járt Hollandiában, amikor a város vezetői egyeztettek a buszvásárlásról. A másodfokú bíróság szerint ráadásul a buszper harmadrendű vádlottja 52,5 millió forintot utalt Bánki Erik németországi cégének bankszámlájára.

Bánki Erik ezzel kapcsolatban azt közölte az rtl.hu-val: „Hadházy hazug állításaival szemben (hivatkozzon bármilyen forrásra) az általa említett úgynevezett Volvo ügyben soha, senkitől nem kaptam egyetlen fillért vagy eurocentet sem én, sem bármelyik cégem!” (Eredetileg nem Hadházy Ákos, hanem a másodfokú bíróság állította azt, hogy megtörtént az 52,5 millió forintos utalás – a szerk.)

Bánki Erik hozzátette: „Egy politikus természetesen elszámolással tartozik döntéseiért és tetteiért a választók felé. A saját családjával szemben ez még erősebb kötelessége. Négy gyermekemet nevelem szeretettel, odaadással és törődéssel. Nekem másoknál is sokkal körültekintőbben kell eljárnom minden kérdésben és ezt így is teszem. (…) Ezekkel a válaszokkal részemről véglegesen szeretném lezárni ezt az egyébként nem létező »ügyet«.”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#bánki erik#hungast#közétkeztetés#autó#bmw#ma

Címlapról ajánljuk