Belföld

Karácsony: „Választási csalásra tett kísérletként” fogom értelmezni, ha nem teljesülnek ezek a garanciák az újraszámlálásnál

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 14:17

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt három feltételt szabott az újraszámlálás előtt, Karácsony Gergely szintén garanciákat kért.

Aggódik Karácsony Gergely a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálása miatt, mivel a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában csaknem két és félszer annyi plusz Vitézy-szavazatot találtak, mint az ellenzékiekben – jelentette be a főpolgármester hétfőn.

Karácsony szerint „ez a káosz fog elszabadulni, amikor közel 800 ezer érvényes szavazatot kell újraszámolni. Hamarosan sajtótájékoztatót tartok arról, hogy mik azok a garanciális elemek, amelyek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogom értelmezni az érvényes szavazatok újraszámlálását”.

Ezzel szinte egy időben hasonló tartalmú posztot osztott meg Vitézy Dávid: ő három feltétel megszabásával garantálná, hogy tiszta lesz az újraszámlálás, mivel „mindannyiunk közös érdeke, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön ennek az elhúzódó választási folyamatnak a végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség köztünk Karácsony Gergellyel.”

Vitézy feltételei a következők, vagyis ezeket a lépéseket tartja elengedhetetlennek:

  1. A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB-delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.
  2. Minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.
  3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára.

 


Az RTL Híradó riportjában mutatta be, milyen fordulatok várhatók még a főpolgármester-választás utóéletében:


Nyitókép: Facebook

#Belföld#választás#önkormányzati választás#szavazat#számlálás#újraszámlálás#budapest#főpolgármester#vitézy dávid#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk