Belföld

Rengeteg fa elpusztult Inárcson a kínai napelempark gyomirtása miatt

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 14:19

A kínai tulajdonú inárcsi naperőműpark melletti területekre is kijutott az a gyomirtószer, amit annak területére szántak. Emiatt elsárgult és kiszáradt az akácok egy része közelében, de a vegyszerből jutott a környező gazdaságok udvarára is. 

Szakszerűtlenül irtották a gyomot a 156 hektáros, időközben kínai tulajdonba került inárcsi naperőmű területén, emiatt a környéken elsárgultak és kiszáradt az akácok egy része – számol be az Átlátszó.

Az itt élők egy része megdöbbenve vette észre, hogy a naperőmű mellett, több kilométer hosszan az akácfák egy része sárgulni, majd száradni kezdett, ezért többen panaszt tettek az inárcsi polgármesteri hivatalban. A természetkárosítás miatti panaszaikat a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak továbbították, a hatóság azonban még nem reagált az ügyre.

A helyiek úgy tudták, hogy parlagfű-irtás céljából történt a vegyszerezés a napelempark területén. A lap szerint a parlagfüvet nem sikerült kiirtani, ellenben a környező fák elkezdtek elhalni. A létesítményt mezőgazdasági- és erdőterületek veszik körbe, melyeken körülbelül 8-10 család él és gazdálkodik. Az akácligetek mellett

a napelempark szomszédságában egyébként gyümölcsültetvények, rendezvényhelyszín és gyerektábor is található, közvetlen közelében van a Kelet-Európa Misszió Alapítvány inárcsi székhelye.

Makszim Norbert ügyvezető igazgató az Átlátszónak elmondta: semmilyen értesítést nem kaptak a gyomirtásról, pedig nyaranta gyerekeket is táboroztatnak, akik sokat tartózkodnak a szabadban. A vegyszerek viszont nagy mennyiségben juthattak ki a napelempark területéről, de azt nem tudni, hogy mennyi került hozzájuk. Az egyik gazdálkodó, akinek földje szintén közvetlenül a napelempark mellett található, azt mondta:

nemcsak látta, de érezte is a permetező traktorról a széllel messzire eljutó vegyszer szagát, ami az ő erdejében is pusztított ki fákat.

Az oknyomozóportál emlékeztet: a helyieket nem először éri kár a „Victor projekt” néven emlegetett inárcsi naperőműpark miatt, ami egy tulajdonosváltás után került tavaly áprilisban a kínai Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalathoz. A tiltakozások ellenére már 89 hektár erdőt kiirtottak, a magasfeszültségű távvezetéket pedig az inárcsi és ócsai gazdák földjei felett vezették el.

A Házon kívül még tavaly ősszel tárta fel, hogy csaknem 90 gazda életét forgatta fel az Ócsánál épülő napelempark. Sok gazda életét teljesen ellehetetlenítette, hogy a földjükön oszlopokat állítottak fel, fákat vágtak ki, a saját területekből hatalmas darabokat kerítettek el, majd magasfeszültségű vezetéket húztak föléjük, mindezt megkérdezésük nélkül.


Nyitókép: Atlatszo / YouTube

#Belföld#inárcs#ócsa#napelempark#természetkárosítás#akácfa#akác#gyomirtó

Címlapról ajánljuk